Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi, 19 august, Schimbarea la Faţă a Domnului, care mai este numită în popor şi Probajnie. În această zi, creștinii merg la biserică cu struguri pentru a-i blagoslovi, pentru că astăzi se sfinţeşte rodul viţei de vie şi vinul nou. Schimbarea la Faţă a Domnului este una din cele 12 sărbători împărăteşti.
Schimbarea la Față a Domnului comemorează momentul biblic în care Isus Hristos a mers pe Muntele Tabor împreună cu trei dintre ucenicii săi, Petru, Iacob și Ioan. Acolo, în timp ce se ruga, fața și hainele lui Isus au strălucit ca soarele, și Moise și Ilie au apărut lângă el. Aceasta a fost o manifestare a gloriei divine a lui Isus înaintea acestor trei martori. Evenimentul este menționat în Evangheliile Sinoptice (Matei 17:1-9, Marcu 9:2-8 și Luca 9:28-36).
Această sărbătoare are semnificații multiple. Pe de o parte, ea arată puterea și gloria divină a lui Isus și îl confirmă ca Fiul lui Dumnezeu. Pe de altă parte, acest eveniment a pregătit mental și spiritual ucenicii pentru ceea ce avea să vină mai târziu, adică Patimile și Învierea lui Hristos. De asemenea, Schimbarea la Față simbolizează și transformarea spirituală pe care creștinii ar trebui să o căutăm în viețile noastre, de la întunericul păcatului la strălucirea harului divin.
În tradiția ortodoxă, această zi marchează și dezlegarea la consumul de pește, vin și untdelemn, deoarece ea reprezintă o pauză în mijlocul Postului Sfintei Marii (care este postul pregătitor pentru sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, pe 8 septembrie).
În popor se spune că femeile însărcinate, dacă vor respecta această zi, vor avea o naştere uşoară, iar copiii le vor fi sănătoşi. Fetele nu-i bine să se spele în această zi pentru că nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba, iar cei care se roagă în această zi să scape de o patimă (beţie, tutun, preacurvie), vor fi cu siguranţă vindecaţi.
Bătrânii spun că dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată, iar dacă plouă, toamna va fi mohorată.
De asemenea, țăranii se grăbesc ca până la această dată să termine de cosit şi de adunat fânul. Tot acum este perioada în care se culeg şi ultimele plante medicinale.
Se mai spune că odată cu Schimbarea la Față, toamna începe să-şi intre treptat în drepturi. De acum înainte, iarba nu mai creşte, păsările se pregătesc să plece spre ţările calde, iar insectele se pregătesc să ierneze.