Schimbările profunde care afectează creierul uman în timpul sarcinii au fost surprinse pentru prima dată, după ce oamenii de ştiinţă au efectuat scanări de precizie. Trecerea la maternitate, au descoperit cercetătorii, afectează aproape fiecare parte a creierului, potrivit AP, citat de News.ro. Scanările RMN efectuate la fiecare câteva săptămâni, de dinainte de concepţie până la doi ani după naştere, au evidenţiat o reorganizare generalizată a creierului mamei, unele modificări fiind de scurtă durată, iar altele pe mai mulţi ani, notează DIGI24.
Lucrarea, descrisă drept „cu adevărat eroică” de un expert independent, deschide calea către o înţelegere mult mai profundă a creierului mamei în timpul sarcinii. În prezent, sunt efectuate scanări suplimentare la alte femei însărcinate pentru a afla mai multe despre riscurile depresiei postnatale, legătura dintre preeclampsie şi demenţă şi de ce sarcina poate reduce migrenele şi simptomele sclerozei multiple.
Oamenii de ştiinţă au efectuat 26 de scanări ale creierului unei femei sănătoase în vârstă de 38 de ani, care a conceput prin fertilizare in vitro, şi au prelevat probe de sânge concomitent pentru a monitoriza creşterile dramatice ale hormonilor în timpul sarcinii. Datele au dezvăluit modul în care creierul s-a schimbat, săptămână de săptămână.
Citește articolul integral pe DIGI24.