Cum pot fi prevenite actele de vandalism din Soroca sau găsiți făptașii acestora?

0
264

Scriam ieri că deși primăria municipiului Soroca a instalat mai mulți bolarzi stradali pentru a interzice accesul automobilelor pe cheiul Nistrului, s-au găsit și din cei care i-au mutat sau răsturnat. Am întrebat majoritatea consilierilor municipali cum poate fi rezolvată problema, în opinia lor, și iată răspunsurile primite. 

Elena Bodnarenco, consilier municipal PCRM:
Este necesar un set de măsuri. În primul rând, poliția ar trebui să îmbunătățească lucrul în privința identificării infractorilor și să patruleze locurile publice mai des. Ar fi bine să facă acest lucru împreună cu primăria în conformitate cu Legea cu privire la gărzile populare. Primăria are, de asemenea, dreptul de a constata unele încălcări ale ordinii publice, prin urmare una sau mai multe persoane trebuie împuternicite cu puterile agentului constatator. Instalarea camerelor de supraveghere video va ajuta, de asemenea, la identificarea infractorilor. Între timp, din păcate, sorocenii practic nu aud despre identificarea și pedepsirea vandalilor. Ar fi frumos să organizăm mese rotunde și lecții deschise în instituțiile de învățământ despre dragostea pentru oraș și atitudinea față de patrimoniul orașului.

Ion Anici, consilieri municipal PSRM:
Primăria analizează câteva scenarii la acest capitol, unele propuneri ar fi:
# de instalat bolarzi mai grei care ar putea fi mișcați doar cu tehnică specială;
# de instalat suplimentar indicatoare rutiere care ar interzice deplasarea transportului în anumite intervale de timp;
# de modificat schema de acces în așa mod incât să fie posibilă circulația transportului doar a locuitorilor din regiune;
# a fost sesizată poliția, inclusiv pentru propuneri despre modul mai eficient de rezolvare a problemei apărute. Dacă nu erau careva construcții tehnico-edilitare și private în regiune, era mult mai simplu…

Ion Babici, consilier municipal Blocul ACUM:
Astfel de inițiative înainte de a fi implementate este necesar de fi consultate minuțios cu diverși specialiști din domeniu pentru a exclude la maxim factorii de risc. Este evident că acești bolarzi ca element de obstacol rutier sunt o soluție, însă după cum vedem aceștia au fost ușor ridicați și eliminați din calea celor cu rea voință. Nu este exclus că aceștia pot fi și furați, dacă luăm în calcul unele comportamente nocive ale compatrioților noștri. Ca elemente decorative ele au fost ok, însă ca instrumente de restricționarea accesului pentru unitățile de transport, cred că nu au fost reușite. Cele mai bune soluții trebuie identificate în legislația care reglementează traficul rutier, noi nu trebuie să inventăm regulile noastre proprii. Cei care muta acești bolarzi nu vor putea fi atrași la răspundere, deoarece nu există nici o restricție reglementată de legislația în vigoare.


Articolul precedentDeputatul Constantin Codreanu – victima unui accident rutier
Articolul următor+534 cazuri noi de COVID-19 sunt confirmate astăzi: Și câțiva soroceni sunt printre cei infectați
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.