Cum ne protejăm de aerul poluat. Recomandările specialistului

0
53

Potrivit specialistului în sănătate, în această perioadă este bine să verificăm zilnic prognozele de poluare a aerului. Iar dacă nivelul de poluare este ridicat, să evităm efortul fizic afară, în special, persoanele care suferă de maladii cardiace sau pulmonare, precum și copiii, femeile însărcinate și bătrânii. 

„Din cauza lipsei vântului, particulele de poluanți se concentrează în anumite zone, și de aceea avem indicii pe care-i avem. Cu toate acestea, nu sunt expuneri concentrate și de lungă durată, ca să aibă vreun impact asupra sănătății. Astfel, e o chestie temporară și nu trebuie să ne panicăm”, susține Tudor Puiu, medic igienist de la Centrul de Sănătate Publică din Chișinău.

Agenții economici, care sunt cei mai mari poluatori, au fost obligați să treacă la un alt regim de lucru, pentru a diminua poluarea, mai cu seamă în orele de vârf. 

O altă sursă de poluare sunt combustibilii fosili, utilizați la încălzirea locuințelor, iar în contextul crizei energetice și a gazelor, populația apelează la diferite surse de combustibil alternativ precum păcura, cauciucurile, plasticul și chiar uleiurile uzate. 

În acest sens, Agenția de Mediu recomandă oamenilor să folosească mai puțin mașina personală, dar și mai puțină energie electrică, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

De asemenea, este bine să:

  • Aerisim locuința doar dimineața devreme. 
  • Să evităm exercițiile fizice în apropierea zonelor cu trafic rutier mare.
  • Să evităm zonele cu trafic auto intens.
  • Să purtăm mască în zonele industriale. 
  • Să ne plimbăm în zonele cu relieful mai ridicat, pentru că din cauza lipsei curenților de aer, particulele de poluanți se segmentează în special în zonele cu relief mai jos. 
  • Să alegem plimbările scurte, în locul celor lungi. 
  • Să folosim în locuințe climatizatoarele care au filtre de curățare a aerului.  

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în Republica Moldova poluarea aerului este cauza a peste 11% din decese, sau aproximativ 4500 persoane anual.

sursa: moldova.org


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentGuvernul oferă suport pentru întreprinderile afectate de criză
Articolul următorȚara care dă bani familiilor cu copii să se mute din capitală. De ce s-a luat această decizie
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.