Peste 26 de milioane de copaci vor fi plantați toamna aceasta. Unde vor avea loc împăduririle

0
75

Republica Moldova are cea mai mică rată de împădurire din Europa, iar acest lucru are un impact semnificativ asupra calității apei, aerului și biodiversității. În aceste contexte, Ministerul Mediului și Agenția „Moldsilva” au lansat „Campania Națională de Împădurire Toamna 2024”, în cadrul căreia au fost puse la dispoziție, pentru împădurire, peste 24.000 de hectare de teren. De asemenea, 145.000 de hectare de terenuri ar urma să fie împădurite în următorii 10 ani, în cadrul Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor.

Prima acțiune de împădurire va avea loc în satul Mălăiești, raionul Orhei, acolo unde a fost lansată Campania Națională de Împădurire Toamna 2024. În această localitate, pe 16 noiembrie, curent, vor fi plantate 40 de hectare de pădure. De asemenea, pe întreg teritoriul țării vor fi disponibile alte 440 de locații pentru plantare. În zona de nord, pe o suprafață de 940 de hectare, acțiuni de împădurire vor avea loc în raioanele Briceni, Ocnița, Edineț, Sângerei, Glodeni, Fălești, Drochia, Soroca, Florești, Șoldănești și Rezina. În zona de centru a țării, pe o suprafață de peste 1150 de hectare, se vor împăduri raioanele Călărași, Orhei, Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Hâncești, Criuleni, Anenii Noi și Ialoveni. La sud, pe o suprafață de peste 1200 de hectare , se va planta în raioanele Cahul, Cantemir, Comrat, Basarabeasca, Cimișlia, Ștefan Vodă, Căușeni și Taraclia.

„Cu fiecare hectar împădurit, facem un pas către un viitor mai sigur, îmbunătățim calitatea aerului, protejăm biodiversitatea și contribuim la o Moldovă mai verde și mai rezilientă.”

Potrivit Moldsilva, în primii doi ani de la lansarea programului, peste 300 de milioane de lei au fost alocate sectorului silvic, permițând achiziționarea de echipamente moderne, inclusiv tractoare, rotovaitoare și mulcere, și facilitând plantarea primelor 11.000 de hectare de păduri.

De asemenea, un acord de finanțare cu Banca Europeană de Investiții, în valoare de 200 de milioane de euro, a fost semnat în luna septembrie, curent. Banii vor fi folosiți pentru plantarea a 63.000 de hectare de păduri în următorii patru ani, construcția a 30 de depozite de lemn, a unui centru seminologic și a trei pepiniere moderne, precum și construcția a peste 265 de kilometri de drum forestier. Proiectul va crea, de asemenea, și noi locuri de muncă în zonele rurale.

sursa: agora.md

 

 

  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentDin amintirile Alei Levco: „Tata, liderul care a schimbat fața culturii în comunitatea noastră” / VIDEO
Articolul următorAjutorul la contor: Ce riscă moldovenii dacă vor cheltui banii în alte scopuri decât pentru plata facturilor
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.