Pe fundalul numărului de viroze care este în creștere în raionul Soroca, potrivit Centrului de Sănătate Publică (CSP), în preajma sărbătorii de 8 Martie părinții se întreabă dacă vor fi desfășurate tradiționalele matinee la grădinițele unde frecventează copii lor și, dacă vor putea asista să-și vadă odraslele cântând sau recitând poezii.
Amintim că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis la 25 februarie un ordin cu privire la măsurile de profilaxie epidemiologică a gripei, infecțiilor acute și coronavirusului în instituțiile de învățământ, prin care interzice matineele din grădinițe, cel puțin până pe 12 martie.
În acest context, în mai multe localități din țară, matineele dedicate zilei internaționale a femeii sunt contramandate sau amânate. Ne-am interesat la Direcția Învățământ Soroca, dar și la administrațiile mai multor grădinițe din raion cu întrebare ce decizii s-au au luat la acest capitol.
“Am recomandat să fie contramandate matineele, dar decizia aparține instituțiilor, ei trebuie să ia decizia corespunzătoare în dependență de cât de frecvente sunt cazurile de îmbolnăvire” ne-a comunicat Angela Mușenco, șefa Direcției Învățământ.
Am solicitat și opinia mai multor conducători de grădinițe din raion. Iată ce ne-au comunicat:
- Rodica Rotaru, directoare la Instituție de Educație Timpurie nr. 6, Soroca: Noi am amânat toate festivitățile ca să treacă valul acesta de viroze, că doar o să treacă, afară deja temperaturile cresc. Am avut și copii bolnavi prin grupe, care deja au revenit sănătoși, cu certificate. O să așteptăm informații de la CSP ca să vedem dacă situația se mai liniștește, dar mai important este sănătatea copiilor. Sărbătoarea primăverii o putem marca și mai târziu.
- Olga Corbu, directoare la Instituție de Educație Timpurie nr. 17, Soroca: Odată ce copiii au învățat poezii și cântece petrecem serate în care ei vor evolua. Este o activitate cultural distractivă, nu matineu tradițional. Părinții nu asistă. Există ordinul ministerului de resort prin care se interzice organizarea evenimentelor cu implicarea grupurilor mari de persoane, pe care nu-l ignora.
- Maria Beila, directoare la Instituție de Educație Timpurie, Cremenciug: Petrecem o activitate extracurriculară dedicată primăverii și femeii. Copii s-au pregătit cu poezii și cântece și am decis să nu o amânăm. Părinții nu sunt invitați.
- Veronica Ruga, directoare la Instituție de Educație Timpurie, Rudi: Am decis că organizăm matineu. Am publicat un anunț pentru părinți în care le-am adus la cunoștință că la eveniment pot veni doar părinții, nu și alte rude. Frecvența copiilor este bună. Credem că dacă copii nu sunt bolnavi și părinții îi aduc dimineața, oricum contactăm, nu văd sensul să nu admitem părinții la matineu. Am luat cunoștință de informația venită de la direcția învățământ, are titlul de recomandare.
În raionul Soroca sunt 61 de Instituții de Educație Timpurie și Școli primare – grădinițe.