COREEA de SUD, MAREA BRITANIE: Pandemia de Covid-19 prin ochii diasporei

0
330
Așa arată o stradă dintr-un orășel din Coreea de Sud pe timp de pandemie

Cu toate că pandemia de coronavirus ne ține departe unii de alții (la distanța de o cameră, o casă, o localitate sau la distanță de câteva țări) oricum ținem legătura cu cu cei dragi și apropiați sufletului.  Am rugat rudele și prietenii noștri să ne fie colegi de breaslă pe timp de pandemie și să ne răspundă la două întrebări:

  • Care este situația cu coronavirusul în localitatea unde se află?
  • Cum se vede, de peste hotare, situația cu coronavirusul în Republica Moldova?

 

MAREA BRITANIE: Guvernul și angajatorii achită salariile cetățenilor, copiii învață de acasă

Foto: din arhiva personală

Svetlana Oprea, Leicester, Regatul Unit: ”În această perioadă dificilă este foarte important să cunoaștem regulile impuse de autoritățile țărilor în care locuim. Noi locuim în orașul Leicester, mai la nord de Londra. Aici sunt mai puține cazuri de infectare cu coronavirus, față de Londra, spre exemplu. În localitatea în care locuim numărul celor infectați cu Covid-19 a ajuns la 606 persoane și 100 de persoane decedate.

Nu se respectau regulile la începutul pandemiei, populatia nu credea că acest virus există. A fost foarte greu să-i convingă pe oameni să stea în casă. Aici ai voie să ieși doar: La farmacie, la magazin; să faci sport.

Unele întreprinderi, organizații, magazinele de uz casnic, haine, încălțăminte au fost închise. În mașină nu au voie să fie mai mult de două persoane, la magazin are dreptul doar un membru din familie să meargă. În casele de bătrâni au acces doar lucrătorii. Rudelor le este interzis să-i viziteze pe cei apropiați. Se respectă anumite reguli, cum ar fi: distanța de 2 metri dintre vânzători, aceștea trebuie să aibă dezinfectanți, mănuși și măști.

Atmosfera s-a mai calmat, lumea respectă regulile, de aceea avem și rezultate mai bune în localiatea unde suntem și chiar pe tot teritoriul Angliei. Față de alte perioade, la moment se observă o descreștere. De la 800 decedați zilnic cifra a scăzut treptat la 400 de persoane, pe tot teritoriul Angliei.

Școlile la fel sunt închise. Copii fac lecții online, dar nu se cunoaște data pana când școlile ramân închise. Abia de pe data de 4 mai se va cunoaște cum se va proceda în continuare.

Persoanele care nu muncesc primesc 80% din salariul de bază de la guvern și 20% de la angajator. Sunt cazuri când angajatorii nu doresc să apeleze la cele 80% ajutor din partea guvernului și atunci persoanele date apelează la beneficii oferite din partea statului.

Ce ține de medicină, în general acum e foarte periculos să te îmbolnăvești de vre-o altă boală, căci nu ai unde să te tratez. Toți medicii sunt în carantină, cu excepția medicilor de familie. La urgență desigur că lucrează, dar riști să aștepți o oră până îți răspund cei de la 111, pentru at-ți rezolva problema.

Aș vrea să menționez că aici medicina este la un nivel scăzut. Tehnologii performante sunt, dar medici calificați rar întâlnești, ceea ce în Republica Moldova e viceversa. Aducem mulțumiri medicilor din Moldova! Sunt receptivi și își riscă viața pentru populația țării.

Ceea ce ține de organizarea din partea guvernului este o rușine! Nicio organizare, mai mare panică au bagat în oameni, săpând acele gropi pe la cimitire, avertizând populația că nu vor fi achitate salarii și pensii, ceea ce în alte țări este altfel. Populația are tot sprijinul din partea statului. Dar sper și cred că toți vom trece cu bine peste acest virus ucigaș”.

 

COREEA DE SUD: Pachete alimentare de la guvern pentru persoanele plasate în carantină și informarea populației la maxim

Foto: din arhiva personală

Ecaterina Șevcenco, Jeonju, Coreea de Sud: ”Mă aflu în Coreea de Sud, orasul Jeonju. În orașul nostru, pe parcurs de 3 luni (din luna februarie) au fost depistate doar 17 cazuri de COVID-19. Când apărea un caz nou eram informați prin mesaje despre locurile pe care le-a vizitat pacientul. De asemenea au fost create aplicații pentru telefon în care poți găsi câte cazuri au fost depistate în fiecare regiune.

Când totul a început, oamenii au cumparat toate măștile și dezinfectanții din farmacii și magazine. De aceea alții nu au putut să le procure sau chiar dacă le găseau în internet magazine, prețul lor însă era în jur de 8 dolari SUA pentru o mască. De aceea, guvernul Coreei a stabilit legea care a permis oamenilor să procure 2 măști pe săptămână și a creat aplicații prin care oamenii puteau afla câte măști au ramas în farmaciile din apropiere.

Stranierii, ca să procure maști, trebuiau să prezinte cardul de identificare (ID card) și asigurarea medicală. Din aprilie străinii însă au nevoie numai de ID card ca sa procure măști. Ce ține de produse alimentare, nu a fost învălmășeală ca la renumitele hipermarketuri din Chișinău, de aceeia puteai găsi toate produse în cantitatea necesară.

Acum, pe parcurs de o lună, toate instituțiile afară de școli și universități și-au reluat activitatea. În școli și universități lecțiile sunt online, deși unele universități au început să facă lecții în mod normal. La intrarea în fiecare clădire sunt puse dezinfetant și aparat pentru verificarea temperaturii.

Oamenii reapar pe străzi. Foto: Ecaterina Șevcenco

De la începutul lunii aprilie poți vedea mai mulți oameni pe străzi, doar că ei poartă măști. La intrare și ieșire din transportul public poți găsi dezinfectanți.

Mă întristează situația din Moldova. Aici (în Coreaa de Sud – n.r.) oamenii au fost mult mai conștienți. Au acceptat regimul de carantină fără nici o vorbă, căci știau că de ei depinde se va îmbunatăți situația sau nu. În Moldova situația e mai grea. Sistemul medical din Coreea e foarte bun, dar citind știri despre lipsa produselor de protecție în policlinicile și spitalele (din Moldova – n.r.) mă ingrijorez și mai mult. Sunt recunoscătoare celor care stau acasă și celor care folosesc dezinfectanți și măști când ies afară, căci astfel ei protejează și oamenii din jur, nu doar pe sine.

Disciplina coreenilor dă rezultate bune. Foto: Ecaterina Șevciuc

Ceia ce m-a ingrijorat mult sunt oamenii care au venit din alte țări și nu au stat în carantină dar au dat “petreceri”. Cea mai mare greșeală a guvernului din Moldova a fost că oamenii aceștea nu au fost supravegheați în modul în care trebuia.

Aici, în Coreea, fiecare persoană venită de peste hotare a fost impusă să prezinte datele ei în fiecare zi, pe parcurs de două saptamini prin aplicație. Acestor oameni le-au fost oferite pachete cu toate necesare: produse alimentare, dar și măști, termometru și pachete speciale pentru gunoi, care diferă la culoare. Acest gunoi nu e utilizat cu alt gunoi. Vine o mașină specială după el. Pe parcursul a două săptămâni mâncarea le-a fost trimisă chiar la ușa apartamentului. În Moldova așa ceva nu se face, de aceea și multi oameni încalcă regulile introduse pentru carantină.

Când s-a început totul în Coreea nu am fost foarte îngrijorată, căci știam că această țară o să treacă prin pandemie fără pierderi mari. Dar situația din Moldova îmi dă fiori”.

CITEȘTE ȘI ALTE RELATĂRI:

FRANȚA, RUSIA, PORTUGALIA, GRECIA: Coronavirus în lume și acasă, prin ochii moldovenilor din diasporă


Articolul precedentVIDEO: Cauți sau oferi un LOC DE MUNCĂ? Publică ANUNȚUL TĂU fără să ieși din casă
Articolul următorFOTOGRAFIA ZILEI: Curcubeu peste Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.