Anual, aproape 5 mii de decese în Republica Moldova sunt cauzate de fumat, (comparativ cu 170 de persoane care decedează anual în accidentele rutiere). Încă din 2015 în Legislația Republicii Moldova au fost introduse modificări care au drept scop diminuarea accesibilității populației la produsele de tutun, dar se constată numeroase încălcări la acest capitol. Problema a fost discutată în cadrul Consiliului Național Coordonator în domeniul controlului Tutunului, care a întrunit reprezentanți ai ministerelor și societății civile.
Consumul de tutun în Republica Moldova continuă să prezinte o mare problemă, având consecințe grave pentru sănătatea publică și securitatea demografică. Conform unor modificări legislative, introduse în 2015, până în anul 2021 sunt întreprinși mai mulți pași pentru micșorarea accesibilității, în mod deosebit a minorilor, la produsele din tutun. Însă, numeroase controale realizate de stat, precum și de sectorul neguvernamental, demonstrează că aceste prevederi sunt neglijate. Cele mai numeroase încălcări sunt atestate în municipiul Chișinău. ”Noi am depistat că doar 4 procente din gheretele amplasate în Chișinău, respectă distanța de 200 metri până la instituțiile sanitare și cele de învățământ, prevăzută conform noii legislații”, susține activistul civic Rodion Gavriloi. La rândul său, directorul Centrului pentru analize și politici în Sănătate, Ghenadie Țurcanu, atenționează că adolescenții rămân în continuare expuși unei publicități masive a produselor de tutun. Potrivit lui Ghenadie Țurcanu, au fost identificate 98 de instituții școlare, în preajma cărora erau amplasate unități comerciale. În 88 din acestea au fost identificați agenți economici care comercializau tutun. Și este important că articolele de tutun erau produsele cele mai intens reclamate. Potrivit constatărilor reprezentaților Ministerului de Interne, în ultimii ani au scăzut cazurile de fumat în locurile publice. În același timp, traficul ilicit de țigări a rămas în continuare destul de înalt. Traficanții au schimbat calea traficului de pe frontiera terestră pe cea aeriană, care s-a majorat cu 33 la sută.
Conform unui studiu realizat în 2013, aproximativ 44% din bărbații din Republica Moldova sunt consumatori ai produselor din tutun, iar nivelul fumatului în rândul adolescenților este de mai mult de 10 procente, dintre care aproape 20 procente încep fumatul la vârsta de 7 ani.
(radiochisinau.md)