Colaborare pentru copiii cu autism din raionul Soroca

0
320

La data de 16 iulie, în incinta Incubatorului de Afaceri din Soroca, a avut loc un seminar pentru specialiştii şi părinţii ce au copii cu tulburări din spectrul autism şi retard psihoverbal.

Autismul este o tulburare de dezvoltare, care afectează comportamentul, modul de comunicare şi apare la o vârstă fragedă 2-3 ani.

„Statul este obligat să poarte o grijă şi să ofere un ajutorul acestor copii. Astăzi, avem o întrunire cu Organizaţia Asociaţiei Obștești “SOS Autism”, unde vin profesori, logopezi atât şi părinţii sunt membri a organizaţiei. Părinţii, au nevoie să cunoască mai mult decât un specialist pentru a ajuta copilul şi peste a trece de acea barieră creată. De stat sunt foarte puţin ajutaţi, dar beneficiază de fonduri organizaţii” , ne-a menţionat Stepanyants Maria, şefa centrului de dezvoltare pentru copii “Ingenioșii” din Soroca, inițiatoarea evenimentului.

“ Am fost solicitați de doamna Maria Stepanyants, pentru  un seminar autism. Am înțeles că și în Soroca se află câteva familii cu această problemă, menționează Olga Guzun director Asociației Obștești “SOS Autism”. Am făcut o introducere în care am vorbit ce reprezintă autismul. A fost și din partea noastră un interes, fiindcă avem un angajat din asociația noastră la Soroca și ne-am gândit să facem o colaborare frumoasă între Centru “Ingenioșii”. Oamenii cu autism sunt nişte persoane minunate şi ai cu cine lucra. Aceasta este foarte important este o condiţie care necesită multă atenţie, multă răbdare. Sunt diferite sindroame de autism. La cineva mai mult auzul este afectat, altcineva – văzul, cavitatea bucală sau simţul tactil. Toţi copii au simptoame diferite. Atunci când sunt afectate toate simţurile este mai gravă situaţia, fiindcă trebuie să lucrezi cu cinci arii odată şi este foarte dificil” ne-a mai spus Olga Guzun.

“Tot mai mulți copii din întreaga lume suferă de autism. În anul 2018, Centrul de Control al Bolilor estima că, la nivel mondial, incidența acestei tulburări este de 1 la 59. Cifrele sunt alarmante, motiv pentru care comunitatea internațională și-a luat angajamentul ferm față de dezvoltarea incluzivă, accesibilă și durabilă și a promis că nimeni nu va mai rămâne în urmă”, scria sputnik.md

Părinții prezenți la seminar apreciază foarte mult această inițiativă. “Primul simptom al copilului meu am observat că greu merge. Ne-am adresat la medicul de familie, apoi la Chişinău. Nu ne-am adresat la nici o fundaţie, totul singuri trecem peste etapa aceasta. La toamnă va pleca la şcoală cu toţi copii dar totodată va frecventa şi centrul de diagnostic autism”, ne spune Crstina Turuta mama unui copil cu diagnostica autism.

În cadrul seminarului, la inițiativa Mariei Stepanyants, șefa Centrului de Dezvoltare pentru copii ”Ingenioșii”, a fost încheiat un acord de parteneriat între centrul menționat și Asociația ”SOS Autism” din Chișinău, pentru a acorda ajutor  acestora categorii de beneficiari.

Pentru o diagnostică corectă, este nevoie de consultaţii la specialiști, care vor oferi sfaturi competente. Cu cât sindromul este aflat mai devreme, impactul asupra vieţii copilului şi a familiei este mai mic.

Doina Purici, studentă la FJȘC USM, stagiară

Articolul precedentTOMA vine la Soroca
Articolul următorMâine apare o nouă ediție a ziarului Observatorul de Nord
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.