Cerem, Consiliului Municipal Soroca și  Consiliului Raional, să-și schimbe atitudinea neglijentă față de mediu

0
196

Ziua Nistrului – 2021, Soroca

 În fiecare an, în ultima zi de duminică a lunii mai, conform Hotărârii Parlamentului, în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Nistrului. Instituirea acestei zile era absolut necesară “ţinând cont de importanţa majoră a fluviului Nistru pentru Republica Moldova”, pentru că Nistrul are un rol important în economia regiunii, în menţinerea balanţei ecologice, dar şi o importanţă socială. istorico-culturală, inclusiv turistică.

Zilele acestea, am căutat pe pagina oficială de Facebook a Primăriei mun. Soroca, ce activități sunt preconizate de Ziua Nistrului. Anul acesta, Ziua Nistrului, se marchează duminică, 30 mai. Interesul organizației ”Eco – Sor”, ar fi fost, să contribuim la îmbogățirea programului municipal, pentru această zi, cu unele diversificări… Culeg aceste gânduri cu rânduri la 25 mai 2021. Poate era prea devreme, și nu ar trebui să avem mari pretenții? Poate…

Nu, nu era devreme, apăruse știrea despre ședința de lucru cu șefii instituțiilor preșcolare din municipiu, unde s-a discutat felul în care va fi marcată, la Soroca, Ziua Copilului – 1 iunie 2021. Da, este o ocazie de a celebra copiii, miracolul nașterii și-al purității, precum și dreptul acestora de a fi protejați. De Ziua Copilului pot fi organizate, petreceri-surpriză, evenimente și activități dedicate copiilor, manifestări sportive, sau chiar excursii. Cel mai însemnat lucru pentru un copil este atenția familiei și timpul petrecut împreună cu aceștia.  Pentru cei mai măricei, o excursie pe malul Nistrului, sau cu barca ar fi fost o adevărată sărbătoare, dacă scumpul Nostru fluviu, n-ar fi fost atât de poluat. Și totuși, o excursie pe apele Nistrului ar fi o necesitate educațională – modul actual de îngrijire și grijă față de această perlă a Naturii este inacceptabilă. Rupți, din sânul naturii, dorind să fim stăpâni pe Ea, am ajuns să ne comportăm ca niște copii abandonați.

Cerem, Consiliului Municipal Soroca și  Consiliului Raional, să-și schimbe atitudinea neglijentă față de mediu, adoptând decizii ce ar îmbunătăți starea actuală a fășiei de protecție a Nistrului. Tot aici, nu este de neglijat nici zona de protecție, 1000 de metri de la mal.   Este responsabilitatea noastră să ajutăm acest râu, datoria noastră faţă de generaţiile viitoare. Astăzi, aceasta este o sarcină naţională, statală şi interstatală.

Valentina JAMBA, președinta Asociației Obștești „Eco-Sor”

Material susținut în cadrul proiectului: ”Implică-te și vom reuși!” și finanțat de   Fundația Est-Europeană / East Europe Foundation – Moldova Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare Swiss Cooperation in Moldova Embassy of Sweden in Chisinau.


Articolul precedentCu drag de Dumneavoastră, copii și părinți!
Articolul următorUn sorocean de 62 ani a fost răpus de COVID
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.