Murăturile sunt preferate de toți și aproape toată lumea are o rețetă de murături scrisă pe o agendă. Dacă vrei să înveți să faci saramura perfectă, vei o obține cele mai bune murături.
Cele trei condimente secrete pentru o saramură perfectă
Pentru 3 kilograme de castraveciori murați, vei avea nevoie de ingrediente ca:
- 3 kilograme castraveţi proaspeţi, fermi, care nu au zone bătute sau stricate, moi
- crenguţe de mărar uscat
- frunze de vişin
- 2 linguri boabe de muştar
- 1 lingură boabe de piper negru
- 4 rădăcini de hrean curăţate
- 8 căţei de usturoi (o căpăţână)
- 3 foi de dafin
- 3 linguri de sare grunjoasă
Frunzele de vișin, mărarul și hreanul sunt conservanți și dau o aromă perfectă murăturilor. Raportul de sare la apă pentru orice saramură bună este de 1 lungură de sare la un litru de apă.
Castraveții se spală și se pun într-un lighean cu apă rece și cu puțină sare, lăsându-se 3-4 ore. Se așază apoi în borcanele curate, iar pe fundul borcanelor se așază rămurele de mărar, boabe de piper, frunze de țelină și usturoi curățat. Separat, într-o oală mare de 7-8 l se pregătește saramura. Mai întâi se pun 6 l de apă, 7 linguri de sare grunjoasă, o lingură de boabe de piper, mărar uscat și frunze de vișin. Se pune pe foc și se fierbe 3-4 minute, după care se stinge focul și să se răcească 5 minute.
Se toarnă saramura fierbinte peste castraveți, având grijă să se pună borcanele pe o placă metalică sau lama unui cuțit. Se umplu apoi borcanele cu saramură pentru a nu se închide ermetic, ci se acoperă numai cu o hârtie sau cu un șervet de bucătărie. Se lasă la fermentat 2 zile, după care se deșartă saramura și se mai fierbe o dată. Se lasă la foc 10 minute și se ia spuma. Castraveții se limpezesc cu apă rece de 2-3 ori. Apoi, se mai adaugă hreanul tăiat fâșii și puțin piper măcinat.
Saramura se toarnă, având grijă ca borcanele să fie pe o placă metalică, după care se acoperă ermetic cu celofan sau capace. Se păstrează la rece, având grijă să nu înghețe.
sursa: playtech.ro