Cea mai importantă ființă vie de pe planetă – albina

0
157

  La o întâlnire a Royal Geographic Society din Londra, Institul Earthwatch a declarat albinele ca fiind cea mai importantă specie de pe această planetă. Și odată cu aceasta declarație, vine și vestea îngrijorătoare: Dacă astăzi albinele ar dispărea, omenirea ar urma să dispară și ea foarte rapid!

Oamenii de știință și experții în ceea ce privește animalele sălbatice, au adăugat albinele pe lista speciilor care sunt sortite dispariției în viitorul apropiat, dacă umanitatea nu ia măsuri pentrua proteja insectele cele mai benefice de pe pământ.

Importanța albinelor

Pierderea albinelor ar fi dezastruoasă pentru omenire, deoarece sunt de neînlocuit. Relația dintre albine și plantele cu flori este una dintre cele mai complexe, armonioase și interdependente cooperări de pe planetă. O relație născută pe o perioadă de aproape 100 de milioane de ani, care a dus la procrearea unei bogate diversități de specii și a ajutat, de asemenea, existența oamenilor pe pământ

Există mai mult de 20.000 de specii de albine. Dar un număr foarte mare dintre aceste specii nu trăiesc în stupi. Mărimea lor variază de la 2mm la 4cm și nu se adaptează bine la toate tipurile de plante de pe pământ.
75% dintre culturile alimentare care produc semințele și fructele pe care le consumăm sunt influențate, cel puțin parțial, de polenizare. 87 dintre culturile alimentare de top din întreaga lume sunt obținute în totalitate sau parțial prin polenizare. Acestea, la rândul său, hrănesc mii de specii de animale și păsări. Albinele sunt principalul motiv pentru diversitatea speciilor de plante. Declinul populației de albine ar afecta negativ culturile majore precum cea de cafea, cacao, migdale, roșii și mere, și astea sunt doar câteva dintre ele, conform rapoartelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Cel mai vechi îndulcitor cunoscut și, de asemenea, cel mai sănătos, mierea a fost mult căutată încă din cele mai vechi timpuri. Exportul total de miere a fost în valoare de 2,4 miliarde de dolari în 2009. Odată cu dispariția albinelor, ar dispărea și acest aliment minu

Valoarea monetizată a culturilor globale care depind direct de polenizatori este de la 235 miliarde dolari, la 577 miliarde dolari în fiecare an. Polenizarea cu ajutorul albinelor a fost un cadou gratuit al naturii. Realizarea polenizării în mod artificial este aproape imposibilă. De aceea este absolut necesar să se susțină procesul care duce la polenizarea naturală.

Deforestare și pesticide

Am acceptat deja prea multe procese care, într-un viitor nu prea îndepărtat, pot duce la dispariția polenizatorului principal al planetei și, odată cu acesta, la dispariția a nenumărate alte specii, inclusiv a omului. Necesitatea de a ne susține populația în continuă creștere a dus la utilizarea metodelor de creștere a producției cu orice preț, în special la tăierea pădurilor pentru terenurile agricole și la utilizarea pesticidelor. 40% dintre speciile de polenizatoare nevertebrate, în special albinele se confruntă cu dispariția. Acest lucru a dus la o scădere accentuată atât a populației de albine sălbatice, cât și a celor domestice. Numeroase populații de albine au dispărut drastic în unele părți ale globului.

Dăunători, boli și telefonia mobilă

Transmiterea dăunătorilor și agenților patogeni din alte zone din cauza globalizării a afectat populația albinelor din unele zone. Undele produse de telefoanele mobile sunt și ele învinovățite. Institutul Federal al Tehnologiei Elveției spune că albinele sunt dezorientate de valurile emise în timpul apelurilor telefonice. Daniel Favre, biolog și alți cercetători au căutat dovezi care au arătat că albinele au fost afectate de undele emise de telefoanele mobile și au avertizat alte albine atunci când au fost expuse la valuri de unde, după cum se raportează în The Australian.

Măsura care ar trebui luată imediat este o interdicție totală a utilizării pesticidelor toxice, în special a neurotoxinelor și a utilizării alternativelor naturale. Practicile favorabile polenizatorilor în agricultură sunt obligatorii. Agricultorii trebuie să fie conștienți de nevoile de polenizare ale culturilor specifice și să acționeze în consecință. Habitatele faunei sălbatice trebuie păstrate. Agricultorii pot diversifica fermele pentru ca resursele alimentare să fie întotdeauna disponibile pentru albine. Trebuie încurajată necesitatea restabilirii practicilor ecologice. Acest lucru va păstra habitatele polenizatorilor.


Articolul precedentDe la 10 până la 20 de ani sau închisoare pe viață riscă bunicul care a violat nepoata
Articolul următorValorile radiaţiei gama la Soroca au fost ieri de 0,12 μSv/h, în timp ce limita de avertizare începe de la 0,25 μSv/h
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.