Ce spun unghiile despre starea ta de bine?

0
312

De obicei, unghiile sunt adesea trecute cu vederea ca fiind o componentă a corpului care nu creează prea multe probleme. Acestea cresc și pot fi tăiate, iar multe femei aleg să apeleze la serviciile unui salon pentru a le îngriji. Cu toate acestea, puțini oameni conștientizează că unghiile pot oferi indicii importante despre starea de sănătate a organismului uman.

Anumite modificări care apar la nivelul unghiilor pot sugera existența unor probleme de sănătate. Printre acestea, se numără denivelările mici pe care le putem observa pe suprafața lor. Un dermatolog din Statele Unite a explicat semnificația acestor denivelări. Potrivit acestui specialist, liniile care se întind de la bază unghiei până la vârf sunt cea mai comună formă de denivelare la nivelul unghiilor, afectând aproximativ 20% dintre adulți. În majoritatea cazurilor, aceste linii reprezintă doar un semn de proces de îmbătrânire, conform lui Ivy Lee, MD, un dermatolog certificat cu activitate în Pasadena, California.

Unghiile sunt în cea mai mare parte alcătuite din cheratină, o proteină prezentă și în păr și în stratul exterior al pielii. Așa cum pielea devine mai uscată și părul devine mai aspru odată cu trecerea timpului, la fel se întâmplă și cu unghiile, deoarece organismul are tendința să piardă hidratarea. Cu toate acestea, dacă observați alte schimbări la nivelul unghiilor, precum fisurarea sau modificarea culorii, este indicat să consultați un medic, conform dr. Lee. În cazuri rare, denivelările unghiilor pot indica anemie, artrită reumatoidă sau probleme cardiovasculare, potrivit unor cercetări publicate în Indian Dermatology Online Journal. De exemplu, o singură linie la mijlocul unghiei ar putea semnala o posibilă deficiență de nutrienți, cum ar fi proteinele sau acidul folic.

Încrețiturile de pe unghii nu sunt doar legate de aspectul pielii; ele pot fi, de asemenea, semne ale altor probleme sistemice. De exemplu, o tiroidă hiperactivă sau hipoactivă poate afecta hormonii responsabili de creșterea unghiilor, a pielii și a părului, ceea ce poate duce în unele cazuri la apariția denivelărilor unghiilor. Specialistul recomandă să consultați un dermatolog dacă denivelările de la nivelul unghiilor au devenit și mai subțiri, mai fragile, au schimbări de culoare sau sunt deformate, pentru a stabili dacă există o cauză subiacentă pentru aceste modificări.

 


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentPUBLICITATE: Cost și etapele redobândirii cetățeniei române: Ghid detaliat
Articolul următorÎn atenția administrațiilor școlilor primare, gimnaziale și licee: puteți depune cereri de proiecte pentru renovarea sau construcția blocurilor sanitare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.