Ce spun aleșii locali despre pregătirea municipiului Soroca în fața unor eventuale inundații?

0
947

Nivelul apei Nistrului crește pe zi ce trece, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Codul portocaliu de risc de ieșire din luncă a apei râului, iar (abia) astăzi s-au întrunit Comisiile municipale și raionale pentru Situații Excepționale pentru a discuta despre acest subiect. Am cerut opinia conducerii primăriei referitor la situația dată, fiind informați că o vom primi pe parcursul zilei. Între timp am solicitat opinia mai multor consilieri municipali referitor la pregătirea municipiului Soroca să facă față inundațiilor. Iată ce ne-au răspuns (doar) trei dintre ei…

Veaceslav Burlacu, consilier municipal, blocul ACUM:
Puteţi observa cum peturile plutesc pe apă şi alte mizerii, în sfârşit fluviu Nistru se curăţă de gunoiul aruncat din abundenţă de noi, oamenii. Defrișarea pădurilor cauzează inundația de astăzi şi precipitaţiile abundente din această vară, care s-au acumulat la Novodnestrovsc. Barajele din saci cu nisip nu vor proteja pătrunderea apei în zona autogării, deoarece în 2008 ea a pătruns prin sistemele de canalizare. Există pericolul de înec şi de surpare a zidului de protecţie de pe faleza Sorocii în unele zone. Prin intermediul presei locale, serviciile municipale, poliţie, este necesar de prevenit populaţia, să fie prudentă pe chei şi să nu caşte gura, în deosebi atenţie la copii! APL de nivelul întâi prelucrează datele monitorizate de Serviciul Hidrometerologic de Stat şi acţionează conform strategiei de prevenire a zonei de risc adoptate de CSE a mun. Soroca în corelare cu cea naţională şi cu partea din Ucraina. În caz de cod roşu trebuie de evacuat cetăţenii.

Elena Bodnarenco, consilier municipal, PCRM:
Primăria trebuia să înceapă pregătirea pentru astfel de situații din momentul creșterii semnificative a nivelului râului Nistru. Este nevoie de monitorizare zilnică, pregătirea echipamentului de protecție, selectarea persoanelor pentru aceste activități și crearea sistemului de informare de urgență a populației. Poate că și primăria a făcut câte ceva, dar despre acțiunile întreprinse nu cunosc nici consilierii municipali și nici societatea civilă. Pe site-ul primăriei nu sunt informații nici despre nivelul apei din Nistru, nici despre acțiunile întreprinse pentru a ne proteja de inundații. Pentru comparație, primarul satului ucrainean Țekinovka (localitate situată vis-a-vis de Soroca – n.a.) în ultimele două zile informează sătenii pe rețelele de socializare despre situația curentă la fiecare 4-5 ore. Anual ar trebui curățite canalele de scurgere a apelor pluviale din Soroca, prin intermediul cărora intră apa în oraș în timpul inundațiilor. Cu părere de rău primăria nu s-a ocupat de aceasta, cheltuind resurse și timp pentru vopsirea gardurilor stricate.

Artur Lesco, consilier municipal, PLDM:
Ceea ce avem la moment este o situație de forță majoră, mai mult ca atât, e o situație pentru toate localitățile amplasate geografic atât de pe malul drept cât și de pe malul stâng al râului Nistru. Astfel de situație a mai fost și în anul 2008 și cred că autoritățile deja au învățat lecția și pot fi gata să intervină. Până la urmă e o calamitate naturală cu care este foarte greu să lupți, dar prioritate în toate calamitățile au oamenii și ei în primul rând trebuie protejați. Autoritățile trebuie să fie pregătite pentru a putea evacua persoanele din zonele inundate, care nu pot singure să o facă și să le creeze condiții de adăpost, hrană și suport cu medicamente după necesitate. Să identifice zonele cu risc sporit de inundație din oraș și să mobilizeze tehnica specială și alte echipamente și coordonarea situației cu populația. A informa populația despre starea de urgență din oră în oră ca oamenii să știe cum să se comporte. Să asigure ordinea publică, protecția vieții și bunurilor cetățenilor. Cam asta văd eu în astfel de situații excepționale cum ar trebui să fie implicată administrația publică locală. Dacă situația devine critică, ar fi necesar de apelat la ajutorul altor structuri din stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.