În general, se crede că a consuma legumele și fructele proaspete, netratate termic, este cel mai bun mod de a ne bucura de toți compușii benefici din compoziția lor, însă specialiștii vorbesc și despre un alt aspect. Află, din rândurile de mai jos, ce se întâmplă dacă mănânci legume crude des.
Ce spun specialiștii
Când sunt consumate negătite, deci netratate termic, unele legume își păstrează enzimele și nutrienții naturali, inclusiv vitaminele, mineralele și antioxidanții. Toți acești compuși pot fi compromiși la temperaturi înalte.
Legumele crude sunt, de asemenea, mai bogate în fibre și conțin în mod natural mai multă apă, ceea ce înseamnă că vor menține senzația de sațietate mai mult timp. În aceste condiții, sunt gustare grozavă pentru cei care încearcă să slăbească, a explicat Ashleigh Tosh, expert în nutriție la Prepped Pots.
„Când vine vorba de legume, unele sunt de fapt mai bune atunci când sunt consumate crude – și asta pentru că gătitul, fierberea și prăjirea acestor legume descompun de fapt mulți dintre compușii lor benefici.
Usturoiul, de exemplu. Conține alicină, care ne întărește sistemul imunitar. Când îl gătim, descompunem acest compus, ceea ce îl face mai puțin eficient”, a spus Tosh.
Ce se întâmplă dacă mănânci legume crude des
Specialistul a punctat un efect benefic neașteptat. Dacă mănânci legume crude des, vei vedea că te vei confrunta mai rar, poate chiar deloc, cu poftele ce pot compromite eforturile de pierdere în greutate. Motivul? Tocmai faptul că prelungesc senzația de sațietate.
Cele cinci legume pe care specialiștii spun că ar trebui să le consumăm crude cât mai des sunt ardeiul gras, broccoli, ceapa, cartoful dulce și, așa cum am menționat mai sus, usturoiul.
Cele cinci legume pe care ar trebui să le consumăm cât mai des negătite
Ardeiul gras proaspăt, negătit, este sursă importantă de vitamina C și antioxidanți. Broccoli este bogat în fibre și vitamina C, ambii compuși având o concentrație mai mare atunci când legumele sunt consumate crude. Ceapa crudă conține niveluri mai mari de compuși de sulf care pot scădea colesterolul rău și zahărul din sânge. Spre deosebire de cartofii clasici, cartofii dulci pot fi consumați cruzi. Sunt bogați în vitamina A, C, fibre și potasiu.