Ce se face în Joia Mare. Tradiții pe care să le respecți pentru spor și sănătate

0
332

Joia Mare mai este denumită și Joia Patimilor sau Joia Neagră. Este o zi importantă, care ne aduce aminte de momentul în care Mântuitorul le-a spălat picioarele ucenicilor, fiind îndemnați la smerenie. Ce se face în Joia Mare și ce tradiții și obiceiuri sunt respectate, aflați în rândurile următoare.

Ce nu este bine să faci în Joia Mare

Joia Mare este o zi foarte importantă din punct de vedere religios, una încărcată de tradiții și obiceiuri care sunt respectate cu strictețe și în prezent. Este bine să știm ce nu avem voie să facem în Joia Patimilor, pentru a fi feriți de rele.

În Săptămâna Mare și mai ales în Joia Patimilor nu se mănâncă untdelemn și oțet, deoarece lui Iisus i s-a dat cu oțet în timpul patimilor. De asemenea, cu untdelemn a fost uns la coborârea de pe cruce în mormânt. În această zi nu se pun la foc urzici, căci cu spini și urzici a fost lovit Iisus. Se spune că cei care dorm în Joia Mare vor fi leneși tot anul, așa că nu este bine să dormi în Joia Patimilor.

În Joia Mare nu se spală haine, deoarece li se vor duce morților lături din spălături în loc de pomană. În Joia Mare nu se fac parastase și nu se trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toca.

În Joia Patimilor și în toată perioada Săptămânii Mari, oamenii se spovedesc. Joia a fost și Sărutul lui Iuda, iar conform tradiției, este bine ca oamenii care se întâlnesc sau care nu s-a văzut de mult să nu se sărute, deoarece acest sărut este înțeles ca o trădare.

Ce se face în Joia Mare. Tradiții și obiceiuri

Ziua de Joi din Săptămâna Mare este cea în care gospodinele vopsesc ouăle în roșu, iar mai apoi pregătesc pasca și cozonacul ce vor fi duse la biserică în noaptea de Înviere pentru a fi sfințite.

În regiunea Moldovei, dis de dimineață în Joia Mare, înainte de a cânta cocoșul de trei ori, oamenii obișnuiesc să facă foc în curți. Totodată, slujbele, pomenirile și parastasele începute în prima sâmbătă a Postului Mare durează până în această zi.

În Vrancea, se spune că în Joia Patimilor vin morții să se încălzească, iar în Mehedinți se face un foc din lemn de alun, peste care se pune tămâie pentru afumat. În Gorj se face foc din boji pentru a încălzi picioarele celor trecuți în neființă.

O tradiție care este respectată în toate zonele țării este cea în care credincioșii duc la biserică pentru sfințire băutură și mâncare, care mai apoi sunt date de pomană, de sufletul morților. În unele regiuni se împart colivă și colaci.

Rugăciunea pe care orice credincios trebuie să o spună în Joia Mare pentru sănătate

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre’.

Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi. Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele.

Darul Tău cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.

sursa: playtech.ro


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentElevii și profesorii din Volovița au învățat cum să facă față situațiilor excepționale / GALERIE FOTO și VIDEO
Articolul următorLa Soroca a fost evaluată implementarea proiectelor de vaccinare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.