Ce este interzis să plantezi lângă roșiile din grădină. Greșeala uriașă care îți strică recolta

0
4723

Roșiile sunt una dintre cele mai satisfăcătoare plante din grădină. Sunt relativ ușor de cultivat, ceea ce le face excelente pentru grădinarii începători, oferind în același timp o provocare. Dacă totul merge bine, ele produc fructe superbe. Cu toate acestea, înainte de a începe să gătești și să mănânci, trebuie să faci ca plantele tale să crească, iar asta implică să fii atent și la ce este interzis să plantezi lângă roșiile din grădină.

Plantarea culturilor de plante „companion”

După cum sugerează și numele, plantarea de însoțitori este pur și simplu practica de a planta anumite culturi în imediata apropiere una de cealaltă. Plantarea de însoțire se face pentru plantele despre care se știe că oferă o relație benefică una cu cealaltă pe măsură ce cresc împreună.

Beneficiile pe care plantele partenere și le oferă una alteia pot varia de la respingerea insectelor, încurajarea polenizării, favorizarea unei mai bune absorbții a nutrienților și așa mai departe. În schimb, așa cum există plante însoțitoare care oferă relații benefice una cu cealaltă, există și plante însoțitoare care pot fi grav dăunătoare una pentru cealaltă.

Când vine vorba de grădina de roșii, doriți aspectul pozitiv al plantării de însoțire și nu cel negativ. Și cum vă asigurați că veți obține aspectul pozitiv? Prin cunoașterea culturilor pe care să evitați să le plantați împreună cu roșiile din grădină.

Specialiștii spun ce este interzis să plantezi lângă roșiile din grădină

Când vine vorba de plantarea roșiilor, se aplică aceeași regulă. Există câteva aranjamente care vă pot ajuta să creșteți producția și unele care vă pot împiedica serios rezultatul final. Una dintre aceste practici este cunoscută sub numele de plantare însoțitoare.

Plantarea însoțitoare a roșiilor, ca și în cazul majorității plantelor, vă poate ajuta să obțineți o recoltă mai puternică atunci când este făcută corect sau una neinspirată atunci când este făcută greșit.

Specialiștii au anumite recomandări și, în același timp, sfaturi despre ce este interzis să plantezi lângă roșiile din grădină. Așadar, iată șapte plante pe care trebuie să evitați să le cultivați în apropierea roșiilor.

1. Plantele din familia Brassicas nu sunt recomandate

Varza, broccoli, conopida, varza kale, varza de Bruxelles și kohlrabi pot opri creșterea plantei de roșii, deoarece le concurează pentru aceleași substanțe nutritive. Aceste legume fac parte din familia Brassica.

Atât semințele de varză, cât și cele de roșii au nevoie de o mulțime de nutrienți pentru a se dezvolta, așa că această competiție face ca o plantă să sufere – roșia. Este posibil ca roșiile să nu producă muguri, ceea ce duce la lipsa fructelor și la o recoltă irosită.

2. Porumbul intră în lista cu ce este interzis să plantezi lângă roșiile din grădină

Porumbul și roșiile pot fi grozave pentru gătit, dar nu pot fi plantate împreună. Ambele atrag același tip de dăunători și infecții fungice. Larvele de molii se hrănesc atât cu culturile de porumb, cât și cu cele de roșii, distrugând orice posibilitate de creștere. Așezarea legumelor una lângă alta într-o grădină le face de două ori mai atractive pentru gândaci.

3. Fenicul va inhiba creșterea roșiilor

La fel ca și arțarii, feniculul va inhiba creșterea roșiilor. Feniculul nu este un bun companion pentru majoritatea legumelor din grădină și ar trebui cultivat într-un mic petic sau ghiveci de unul singur. Această plantă cu miros de lemn dulce poate funcționa bine cu alte legume în rețetele, dar nu și în grădină.

4. Mărarul inhibă creșterea roșiilor

În timp ce multe plante aromatice cresc bine cu roșiile, mărarul este o excepție. Mărarul tânăr se potrivește bine lângă roșii, deoarece poate ajuta la respingerea afidelor, un mic dăunător de insecte care afectează multe plante. Când mărarul se maturizează și este gata să se înmulțească, aceste plante pot inhiba creșterea plantelor de roșii.

5. Cartofii pe lista cu ce este interzis să plantezi lângă roșiile din grădină

Roșiile și cartofii sunt membri ai aceleiași familii, ceea ce înseamnă că au nevoie de aceleași substanțe nutritive pentru a crește. Asta înseamnă că vor intra în competiție unul cu celălalt, ceea ce nu este în beneficiul niciunuia dintre ei și îi poate face susceptibili la aceleași boli. Aceste boli se pot răspândi prin sol, ruinând ambele plante dacă una dintre ele este afectată. De asemenea, contează și proximitatea celor două plante, deoarece rădăcinile roșiilor pot fi deteriorate la recoltare.

6. Vinetele, concurentele roșiilor

Ca și cartofii, vinetele fac parte din familia nightshade, ceea ce le face concurente. Vinetele sunt, de asemenea, susceptibile la arsură, ceea ce face ca roșiile plantate în apropiere să fie mai vulnerabile la arsură. Ciuperca este o boală fungică care se răspândește rapid într-o zonă recoltată prin intermediul sporilor suflați de vânt. Atunci când pe culturi apar brusc brunificări, îngălbenirea, pătarea sau moartea frunzelor, acesta este un semn de arsură.

7. Nucii pot afecta negativ recolta de roșii

Deși este puțin probabil, alegerea de a planta roșii în apropierea unui nuc poate afecta negativ și recolta ta. Copacii de nuc eliberează substanțe chimice în sol care împiedică creșterea plantelor din jur.

Concluzie

Chiar dacă lista de mai sus se concentrează doar pe cu ce este interzis să plantezi lângă roșiile din grădină, merită menționat faptul că roșiile pot fi plante partenere foarte bune pentru alte culturi. Exemple de plante care beneficiază foarte mult dacă sunt plantate în apropierea roșiilor includ sparanghelul, arpagic, salata verde, gălbenelele și trandafirii, pe care îi protejează de boala petelor negre.

sursa: playtech.ro

  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentSă avem noi, oare, noroc și să fie rezolvate cele două probleme „cu barbă”? / VIDEO
Articolul următorA turnat oțet pe plantele din grădină și a descoperit un truc fabulos
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.