Puteți scăpa de respirația neplăcută (halena) în câteva secunde. În ajutor ne pot veni: guma de mestecat, spray-urilor speciale și dropsurile cu aromă de mentă. Cu toate acestea, este important să înțelegem și cauza principală a problemei.
Caracteristicile alimentației
Uneori, respirația neplăcută apare din cauza anumitor alimente. Stomatologii au evidențiat următoarele alimente: usturoi; alcool; ridiche; condimente și mirodenii; ceapă; alimente afumate.
În plus, respirația urât mirositoare apare adesea la cei care urmează o dietă keto. Deficitul de carbohidrați face ca organismul nostru să intre într-o stare de ardere activă a grăsimilor. În acest moment, respirația persoanei începe să miroasă a acetonă.
De asemenea, mirosul neplăcut apare din cauza că săriți peste mese. Gura celor care nu reușesc să ia masa în mod regulat devine uscată, ceea ce provoacă respirația neplăcută.
La persoanele cu aparate dentare sau proteze, pot rămâne bucăți mari de mâncare, ceea ce poate fi, de asemenea, o cauză a mirosului neplăcut.
În unele cazuri, respirația neplăcută este o consecință a unor boli.
Halena poate ascunde afecțiuni severe, de aceea ea nu trebuie ignorată. Iată care sunt cele mai grave boli:
Cancerul de plămâni
Cancerul de plămâni poate fi detectat și cu ajutorul testelor de respirație. Cercetătorii au încercat să inventeze un „nas electronic“, care ar funcționa prin identificarea diverselor profiluri ale compușilor organici din mostrele de respirație. Aceștia au reușit să depisteze astfel cancerul la plămâni, doar prin analiza simplă a respirației subiecților.
Boli de inimă
Respirația poate anunța chiar și o afecțiune cardiovasculară. Studiile au arătat că o inimă slăbită poate fi detectată și prin analiza respirației. Testul a fost dezvoltat, inițial, pentru identificarea problemelor la rinichi, pacienții cu boli de inimă fiind folosiți drept grup de control. Cercetătorii și-au dat seama că cei cu tulburări cardiace au o „amprentă a respirației“ specifică.
Obezitate
Respirația poate indica cât de predispusă este o persoană la obezitate. În cadrul unui studiu, cercetătorii au analizat respirația a peste 700 de subiecți și au descoperit că cei care aveau concentrații mari de anumite gaze precum metan și hidrogen, aveau un indice al masei corporale mai mare și grăsime corporală mai multă decât cei care aveau o combinație normală de gaze.
Diabet
O respirație aromată, cu miros de fructe sau care seamănă cu cea a ojei de unghii, indică o afecțiune serioasă în cazul diabeticilor: cetoacidoza. Această afecțiune semnifică o problemă care poate fi fatală și apare când organismul nu poate folosi glucoza deoarece nu există suficientă insulină. Astfel, în loc de glucoză, organismul va folosi grăsimile, care dizolvate se vor transforma în „cetone“ care se acumulează în organism.
Insuficiența renală
O respirație al cărei miros seamănă cu amoniacul poate indica o insuficiență renală. Acest miros seamănă cu urina uneori, deoarece rinichii eliberează toxinele din sânge, iar atunci când nu funcționează normal pot duce la respirație urât mirositoare.
Halena apare și ca o consecință a unei sinuzite, răceli, unei arsuri de stomac ori a bolii de reflux gastroesofagian.
Cum scapi de respirația urât mirositoare
În cazul în care nu prezinți niciuna dintre simptomele de mai sus, atunci este vorba despre o igienă orală precară și ar trebui să acorzi o atenție mai mare acesteia.
Există însă și remedii naturale care te pot ajuta să alungi halena:
- Cimbrul conține o substanță, numită timol, care ajută la reducerea plăcii dentare și la protecția împotriva cariilor sau gingivitei – toate acestea fiind cauze ale respirației urât mirositoare. Pune 5 grame de cimbru uscat la infuzat în 100 ml de apă și fă gargară cu soluția obținută de două ori pe zi.
- Pătrunjelul proaspăt este, de asemenea, un bun remediu pentru respirația urât mirositoare. Este un bun igienizant pentru cavitatea orală datorită conținutului mare de clorofilă, așa că îl poți mânca ca atare sau sub formă de ceai.