Un proiect educațional pentru comunitatea tinerilor drochieni – Festivalul de Teatru Social

0
89

 Pe 24 noiembrie curent, în incinta Liceului Teoretic „B.P.-Hasdeu” din orașul Drochia, s-a desfășurat Festivalul raional de Teatru Social, cu genericul „Traficul de Ființe Umane – fenomen social. Cauze, efecte și soluții”. Tradițional, în fiecare an, Direcția Educație Drochia organizează acest eveniment, cu participarea instituțiilor de învățământ din raion, având drept scop sensibilizarea publicului larg asupra prevenirii Traficului de Ființe Umane, educarea și informarea  tinerilor pentru  adoptarea unui comportament responsabil în prevenirea acestui fenomen social, care este o încălcare gravă a drepturilor omului.

 În cadrul festivalului au concurat echipe din 12 instituții din raionul Drochia, care au abordat diverse aspecte ale acestui subiect. Au participat echipe din gimnazii, licee și Centrul de Creație a Copiilor Drochia. Conform Regulamentului de participare, durata prezentării fiecărei echipe nu a depășit  timpul stabilit de 10 minute. Concurenții au avut drept obiectiv promovarea Drepturilor Copiilor, având la bază respectarea regulilor de protecție împotriva TFU, promovarea unei identităţi de sine pozitive, prin participarea activă la soluționarea problemelor, cu care se confruntă tinerii în diferite medii.

 S-a simțit un spirit competitiv chiar de la începutul concusului. Prezentările au fost apreciate de membrii juriului, în componența căruia au fost: Andrei Odajiu, Centrul Pentru Agresorii Familiali; Svetlana Nicov, Centru Prietenos Tinerilor „Ana”; Ecaterina Gîrtopan, psiholog SAP; Ioana Rîmiș, specialstă la Consiliul Raional Drocha, responsabilă de Comisia Prevenire TFU. Criteriile de apreciere au fost: măiestria actoricească, etica și vorbirea scenică, realizarea regizorală, corespunderea repertoriului categoriei de vârstă, originalitatea prezentării.

 La finele festivalului, Vera Flocea, specialist principal Direcția Educație, a inițiat o discuție cu tinerii prezenți la eveniment, solicitând părerea lor despre importanța prevenirii TFU și dacă a fost o lecție utilă, pentru a duce această informație pentru sensibilizarea comunității.

 În final au fost desemnați câștigătorii concursului: Liceul Pelinia s-a învrednicit de locul I; Liceul Teoretic „B.P.-Hasdeu” – s-a plasat pe locul II, iar HUB-ul Tinerilor Scriitori și Jurnaliști, Centrul de Creație a Copiilor; LT „Ștefan cel Mare” și Gimnaziul Țarigrad, s-au plasat pe locul III. Cu Mențiuni au fost decernați gimnaziile din satul Sofia și satul Nicoreni.

Festivalul de Teatru Social a adus în scenă povești reale, motivând pe toți cei prezenți să înțeleagă mai profund pericolul acestui fenomen social, pentru evitarea riscului de a deveni victime a traficului de ființe umane.

Delia DUMTRESCU


Articolul precedentA fost sfințită biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Racovăț
Articolul următorAmbasadorul rus Ozerov și-a „botezat” mandatul din R. Moldova cu o serie de falsuri
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.