Câte crize de vârstă există la adulți și cum pot fi mai ușor depășite

0
1553
Foto: Alex park from Pixabay

Psihologii consideră că adulții trec prin mai multe crize de vârstă. Aproape toți au auzit despre cea mai cunoscută dintre ele — criza de la mijlocul vieții. Însă, pe lângă aceasta, există și alte etape importante, pe care nu le putem evita sau sări.

Potrivit psihologului american Daniel Levinson, pot exista până la 10 astfel de praguri. Însă cele mai importante pot fi considerate cinci puncte de tranziție. Vom discuta în detaliu despre fiecare dintre ele.

Ce crize de vârstă există la adulți

Acestea au loc, de obicei, la fiecare 5–10 ani. Limitele de timp sunt destul de relative și pot varia de la o persoană la alta.

1. Criza de la 17–25 de ani

Aceasta este etapa tranziției de la adolescență la viața adultă. De obicei, în această perioadă, o persoană își finalizează educația de lungă durată. Își alege o profesie sau cel puțin o direcție în care vrea să se dezvolte și să lucreze. Tot în această perioadă, adesea se formează primele relații romantice. Acestea pot aduce descoperiri plăcute, dar și dezamăgiri și suferințe.

Tot în această perioadă se formează și viziunea asupra lumii. Persoana își alege idealurile care îi sunt apropiate și își stabilește poziția față de procesele care au loc în societate.

În plus, tinerii se confruntă cu necesitatea de a lua singuri decizii importante și de a analiza consecințele acestora. Și, dacă rezultatul nu le place, trebuie să găsească modalități de a îmbunătăți situația. De exemplu, universitatea aleasă poate să nu fie pe măsura așteptărilor, iar profesia pe care o învață poate părea mult mai puțin interesantă decât și-au imaginat inițial. Aceasta îi obligă să decidă: să caute ceva atractiv în domeniul ales și să continue studiile sau să părăsească universitatea.

Adesea, tinerii au nevoie de sprijin din partea unor persoane mai în vârstă și cu autoritate — părinți, profesori, frați și surori, prieteni. Ei învață să construiască relații puternice și de încredere, dar pot face și multe greșeli în acest proces.

2. Criza de la 28–33 de ani

Aceasta este o perioadă în care oamenii încep să tragă primele concluzii. De multe ori, până la această vârstă, oamenii au o familie sau un partener stabil. De asemenea, au realizări semnificative în carieră. Persoana poate să privească înapoi și să vadă cât de realiste au fost așteptările sale și dacă este mulțumită de modul în care se desfășoară viața sa.

În această perioadă, mulți sunt afectați de dezamăgiri. „Aproape am 30 de ani și încă nu am realizat…” — sunt cuvinte pe care le repetă adesea adulții tineri. Poate nu exprimă mereu aceste gânduri cu voce tare, dar în sufletul lor se poate declanșa un adevărat incendiu emoțional.

Unul și-a dorit o carieră de succes, dar ceva nu a mers conform planului. Altul și-a pierdut interesul pentru profesia aleasă și se gândește dacă nu este prea târziu să o ia de la capăt într-un domeniu nou. În acest caz, persoana poate decide dacă să-și schimbe cariera, să-și îmbunătățească viața personală sau să continue pe drumul pe care este.

3. Criza de la 40–45 de ani

Aceasta este criza de la mijlocul vieții, despre care aproape toți au auzit. Mulți oameni se tem de apariția acesteia.

În această perioadă, o persoană începe să-și dea seama că anumite oportunități sunt iremediabil pierdute. Dacă înainte părea că întreaga viață se află înaintea ei și poate realiza orice își propune, acum încep să apară semne că punctul culminant al formei sale a trecut.

Persoana poate observa că nu mai are aceeași energie, că îi este mai greu să se mobilizeze și că obosește mai repede. Apar probleme de sănătate mai frecvent decât și-ar dori, iar odihna nu mai este atât de eficientă ca înainte. În acest context, persoana începe să-și pună întrebări: „Ce am realizat până acum și cum voi trăi în continuare?”

4. Criza de la 50–55 de ani

Vârsta mijlocie se încheie și începe următoarea criză — etapa de tranziție către bătrânețe. Nu, încă nu este vorba de bătrânețe propriu-zisă — până acolo mai e cale lungă. Însă persoana începe să realizeze că perioada activă a vieții nu este infinită. Desigur, se poate ocupa de lucruri interesante și importante încă 10–15–20 de ani. Dar acum nivelul de activitate și energia depind în mare parte de eforturile zilnice ale persoanei.

În această perioadă, de obicei, au loc schimbări importante legate de vârstă. Femeile intră în perioada menopauzei. Bărbații nu au un prag clar, dar și ei pot întâmpina boli cronice. De exemplu, unii descoperă că încep să ia în greutate și că acest proces este dificil de controlat.

În acest stadiu, mulți oameni încep să acorde o atenție conștientă sănătății lor — chiar și cei care până atunci nu erau foarte interesați de un stil de viață sănătos (ZOS). Devine evident: faci exerciții fizice și mergi regulat la plimbare — ai suficientă energie. Dacă nu, apar dureri de spate, dureri de cap sau alte probleme. Prin urmare, activitatea fizică regulată și alimentația corectă devin o necesitate pentru mulți.

Aceste schimbări sunt posibile doar dacă persoana vede un sens în viața lungă și activă.

Are obiective care încă trebuie realizate. Experiența sa este bogată și variată, și are ceva de împărtășit cu lumea. Dacă nu cu întreaga lume, atunci măcar cu cei apropiați — copiii, nepoții, prietenii lor. Dacă nu găsește un astfel de sens, va trebui să facă un efort pentru a găsi un motiv de a trăi în continuare. În caz contrar, poate începe o deteriorare rapidă.

5. Criza de la 60–65+ ani

Aceasta este perioada de tranziție către bătrânețe. Mulți ies la pensie. Se produc schimbări în viața de familie — de exemplu, copiii mari se pot distanța, dar în schimb cresc nepoții. Unii trec prin primele pierderi — prieteni și cunoștințe încep să se îmbolnăvească grav și uneori să plece din viață.

Pentru mulți, în această etapă veniturile scad, deoarece pensia este de obicei mai mică decât salariul. În plus, pot crește cheltuielile pentru medicamente. Mai rămân puțini bani pentru plăceri. Și dorințele devin uneori mult mai puține — nu mai atrage o premieră mult discutată și preferi să te odihnești acasă, nu la mii de kilometri distanță. De asemenea, cercul de prieteni se restrânge. Nu mai poți discuta cu colegii, iar o vizită la prietenă, care locuiește departe, devine dificilă.

Persoana acceptă schimbările care au avut loc și învață să trăiască bazându-se pe posibilitățile actuale. Totuși, nu este corect să considerăm că această etapă aduce doar schimbări negative. Există și avantaje: oamenii în vârstă se simt în sfârșit liberi de așteptările sociale și încep să trăiască așa cum cred ei de cuviință. Mulți aleg să nu-și amintească episoadele negative din trecut și să se concentreze doar pe lucrurile bune.

În acest stadiu, oamenii încep adesea să aprecieze fiecare zi și să învețe să se bucure de ceea ce au. Și nivelul lor de satisfacție față de viață poate chiar să crească.

Cum să faci față mai ușor crizelor vârstei

Pentru a trece mai ușor prin orice etapă dificilă, trebuie să-ți amintești: criza nu a apărut pentru că este ceva în neregulă cu tine. Dacă o omidă se învelește într-un cocon și apoi se transformă într-un fluture, asta nu înseamnă că era o omidă rea. Din contră, acest proces arată că totul este în regulă cu ea și că se dezvoltă în conformitate cu natura. La om, aceste perioade de tranziție nu sunt singulare — sunt mai multe. De fiecare dată când ajungi în acel “cocon”, trebuie să înțelegi: urmează o nouă etapă a vieții. Și nicio criză, oricât de dificilă, nu poate dura la nesfârșit.

Iată câteva reguli universale care pot ajuta:

  1. Acceptă ce se întâmplă. Criza nu poate fi anulată, nu poți sări instantaneu peste ea. Poți doar să o depășești pas cu pas.
  2. Analizează-ți prioritățile și obiectivele. Dacă simți că nu mai poți trăi ca înainte, va trebui să cauți un nou drum. Criza scoate la iveală contradicții ascunse — acestea s-au acumulat treptat, dar au ieșit la suprafață abia acum. Pentru a le rezolva, este necesar să renunți la tot ceea ce a fost relevant odată, dar care acum împiedică progresul. Așa cum balastul este aruncat dintr-un balon pentru ca acesta să urce din nou. Gândește-te la ce obiective, planuri și convingeri ar trebui să renunți. Adaugă la acestea hobby-urile care nu mai aduc bucurie, conversațiile care consumă energie și timp, obiceiurile care te împiedică. Pe locul eliberat poate apărea ceva nou și valoros.
  3. Comunică mai mult cu persoanele apropiate. Este posibil ca cineva din cercul tău de cunoștințe să treacă printr-o etapă similară. Asta înseamnă că vă puteți înțelege și sprijini reciproc. Iar împreună, orice transformare este mai ușor de trecut.
  4. Nu uita de activitatea fizică. Exercițiile regulate te vor ajuta să te îndepărtezi de gândurile sumbre și să îți îmbunătățești starea de spirit. Iar o formă fizică bună îți va fi de folos și după criză.
  5. Dacă este prea greu, apelează la profesioniști. Un psiholog te poate ajuta să îți apreciezi corect realizările. Întrebările lui îți vor permite să vezi ce abilități și trăsături de caracter te vor ajuta să depășești mai ușor criza.

Indiferent în ce etapă te afli acum, amintește-ți: după criză, viața nu va mai fi la fel ca înainte. Va trebui să te desparți definitiv de unele obiceiuri și ritualuri plăcute. Dar în locul lor pot apărea altele, care te vor bucura la fel de mult. Important este să le poți găsi. Și atât timp cât o persoană trăiește, această regulă funcționează.

 

 


Articolul precedent„Odaia Bunicii” – un loc ce amintește de timpurile bune de altădată / VIDEO
Articolul următorSesiune informativă pentru părinții romi la Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” / GALERIE FOTO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.