Cât costă o pâine în Republica Moldova și în China. Vezi diferențele 

0
1733
Foto: pixabay.com

    Prețul pâinii întotdeauna a fost o măsurătoare, dacă vorbim despre nivelul de viață a unei țări. Dacă ne aducem aminte de URSS, costul unei pâini era foarte mic (în comparație cu munca depusă), iar de o rublă puteai cumpăra șase pâini și un covrig. S-au schimbat vremurile și s-au schimbat și prețurile, care au devenit mai realiste, dacă ținem cont de câtă lume muncește pentru a ne aduce pâinea pe masă.

Or, pâinea de 16 copeici, despre care ne vorbesc unii în campaniile preelectorale, este o utopie, precum și un automobil nu mai costă astăzi 5-15 mii de ruble sovietice. Astăzi nu mai există mărfuri de primă necesitate și de necesitatea a doua – astăzi sunt prețuri de piață, indiferent dacă este vorba despre pâine sau despre altceva.

Colegii de la Europa Liberă Moldova au făcut un info-grafic care explică elocvent care este prețul unei pâini, cu greutatea de 300 de grame, în Republica Moldova și țările vecine:

Noi am mers mai departe și am decis să aflăm cât costă pâinea și alte câteva produse de primă necesitate în … China. Iată o  listă cu prețurile pentru cărnuri, fructe, legume, produse lactate, cereale, băuturi alcoolice și băuturi răcoritoare:

Pâine (250g)= 0.705€

Un cofrag de ouă= 1.62€

Un kilogram de aripioare de pui= 3.22€

Un kilogram de mere= 1.66€

Un litru de lapte= 1.7€

Un kilogram de brânză făcută în zonă= 11.2€

Un kilogram de varză= 0.57€

Un kilogram de ceapă= 0.84€

1 kilogram de cartofi= 0.76€

1 kilogram de roșii= 1.06€

1 Kg de portocale= 1.54€

1 kilogram banane= 0.99€

 

Fără comentarii.

Articolul precedentConstricția unei piețe țărănești și a unui Punct de colectare a producției agricole la Soroca – un vis care poate deveni realitate
Articolul următorVicepremierul Andrei Spânu conduce TOP-ul celor mai înstăriți membri ai guvernului Gavriliță. Vezi cine a mai câștigat un milion în anul trecut
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.