Care este forma corectă: binevenit sau bine-venit

0
82

Limba română conține o sumedenie de cuvinte ce ne pot pune în dificultate, mai ales atunci când vine vorba despre scrierea lor. Pentru a evita să facem astfel de greșeli, este foarte important să acordăm o atenție deosebită modului în care sunt scrise aceste cuvinte.

Una dintre cele mai frecvente confuzii apare atunci când vine vorba despre modul în care se scrie „binevenit” sau „bine-venit”. Nu mulți sunt cei care fac diferența între cele două forme. Tocmai de aceea, în rândurile care urmează vom afla împreună care este forma corectă: „binevenit” sau „bine-venit”.

Care este forma corectă: binevenit sau bine-venit

În Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic 2, varianta corectă era cea scrisă cu cratimă, adică „bine-venit”. Ulterior, după reanalizarea cuvântului, specialiștii lingviști au stabilit că unica variantă corectă acceptată în limba română, începând cu anul 2021, este „binevenit”. Adică, cea scrisă legat, fără cratimă.

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, „binevenit/ă” este cel/cea „care sosește la momentul oportun; care face plăcere, bucurie venind” sau „care se produce la locul și la timpul potrivit; adecvat unei situații”.

Cuvântul este preluat din limba franceză

La fel ca și în cazul altor cuvinte, „binevenit” a fost preluat din limba franceză. Mai precis, de la termenul „bienvenue”. În limba română, acesta din urmă se traduce exact cum am menționat anterior.

  • Andrei este mereu binevenit în casa noastră.
  • Fii binevenit în echipa noastră.
  • Nu mă simt binevenit în casa lor.
  • Darul de la tine a fost mai mult decât binevenit.
  • Mircea, vei fi întotdeauna binevenit la noi!

Lucruri mai puțin știute despre limba română

Acum că am aflat care dintre cele două forme este cea corectă, haideți să aflăm și câteva lucruri mai puțin cunoscute despre limba noastră.


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentUn nou oraș pe harta Republicii Moldova – Stăuceni
Articolul următorMarian are nevoie de 120.000 de euro pentru a învinge leucemia, iar copilul lui de doar șapte luni are nevoie de tată
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.