Boboteaza: Tradiții și obiceiuri păstrate până în prezent (FOTO/ VIDEO)

0
161

În toate bisericile ortodoxe din țară astăzi se sărbătorește Boboteaza și se oficiază Slujba de sfințire a apei, care are loc în ziua când se marchează botezul Domnului Isus Hristos, dar și în ajunul acestei zile, între data de 18 și 19 ianuarie.

Potrivit preotului paroh, Vadim Patârnică de la Biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, satul Zastânca, raionul Soroca, sfințirea apei se face de obicei dimineața.

“Sărbătoarea botezului Domnului nostru, Isus Hristos, este una dintre cele mai vechi și sfinte sărbători ale tuturor creștinilor. Aceasta este și ziua când se arată deslușit chipul Sfintei Treimi atunci când Domnul Isus Hristos a intrat în apa Iordanului și se face auzit un glas din ceruri care zice că “acesta este fiului Meu preiubit”. În acel moment sfântul Ioan Botezătorul vede porumbelul și toți cei care erau de față”, ne transmite părintele Vadim, care leagă semnificația acestei sărbători cu pasajul din Sfânta Scriptură.

În pofida gerului, zeci de enoriași au venit la Biserică să asculte slujba și să ia câte o prescură și apă sfințită. “Aceasta este o tradiție pe care o respectăm din bătrâni. Apa sfințită îți dă sănătate și este bine să fie serviți din această apă și copiii. La Bobotează vin în fiecare an la biserică. Cu agheasma este bine să stropești toată gospodăria, inclusiv animalele. Unii toarnă apă sfințită și în fântâni. Se zice că este un obicei bun”, ne mărturisește Eugen Slutu, care aștepta afară finisarea slujbei și apoi sfințirea apei.

“Fac ceea ce făceau părinții mei în această zi și cred că este un obicei demn de urmat pentru toți enoriașii”, spune doamna Raia.

Diana Stratun a rezistat la rândul ei temperaturii de afară și nu s-a întors acasă fără apă sfințită. “Ea este foarte bună pentru viață și sănătate. După slujbă, noi mergem acasă și stropim casa și ograda, iar busuiocul îl punem la icoană”, ne comunică tânăra soroceancă.

Cât despre practica de a sfinți râul sau lacurile, părintele ne-a spus că este o tradiție care s-a păstrat doar în unele părți. “Având în vedere că la noi clima nu ne permite scăldarea în râu în această perioadă, trebuie să ținem cont de faptul că acest obicei nu trebuie să îl plasăm în fața orânduielilor bisericești. Apa sfințită este aceiași oriunde și nu există apă bună sau rea”, a conchis duhovnicul.

În continuare vă prezentăm o galerie de fotografii de la Slujba de Bobotează din acest an la Biserica”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din satul Zastânca, raionul Soroca:


Articolul precedentCitește mâine în ziarul “OBSERVATORUL DE NORD”
Articolul următorTransportatorii de pe ruta nr.1 din oraş şi-au reluat activitatea (VIDEO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.