La 27 februarie, în incinta Filarmonicii regionale Vinița, a avut loc Conferința internațională “Buna guvernare a comunităților teritoriale: în planificarea strategică a țărilor din grupul Vișegrad pentru țările Parteneriatului Estic”, la care au luat parte participanții din cadrul proiectului, reprezentanții autorităților publice raionale și locale, societății civile, mediului de afaceri din Ucraina și Republica Moldova.
În prima parte a conferinței, organizatorii și partenerii au susținut un cuvânt de salut, după care au fost prezentate activitățile realizate și rezultatul lor. Astfel, au fost enunțate cele mai bune practici preluate în urma vizitei în cele patru țări din grupul Vișegrad, dar și strategiile de dezvoltare elaborate în cele 14 comunități-pilot și concluziile participanților.
Citește: Experienţe Europene: dezvoltarea începe de la strategie!
În cadrul conferinței de încheiere, reprezentanta Consiliului raional Soroca, unul din partenerii proiectului, a reiterat importanța acestuia în crearea relațiilor de colaborare și parteneriat între comunitățile ambelor țări în diferite domenii. “Proiectul dat este interesant, dar și util pentru comunități, care au învățat ce înseamnă o planificare strategică eficientă de la țările cu un nivel mai înalt de dezvoltare. Astfel,vor evita să repete anumite erori”. Totodată, secretara Consiliului raional, Stela Zabrian, a urat succes tuturor participanților în implementarea strategiei de dezvoltare în regiunile lor.
Citește: Experiențe europene în gestionarea deșeurilor, preluate de moldoveni și ucraineni
Potrivit președintelui AO “Euroregiunii “Nistru”, Serghei Tatuseak, interesul față de proiect a sporit pe parcurs, atât din partea participanților, cât și a partenerilor. “La final de proiect afost publicat ghidul metodic care conține aspecte teoretice și recomandări practice pentru formarea strategiilor de dezvoltare a comunităților. Acestea au fost elaborate de formatorii și experții din cadrul proiectului. Urmează să oferim în continuare suport comunităților teritoriale. Sperăm ca acest document va fi util pentru ambele țări”, a menționat Tatuseak.
Citește: Experienţa ţărilor Vişegrad pentru comunităţile din Ucraina şi Moldova
Citește: Vizită de studiu în ţările Grupului de la Vişegrad (I)
Reamintim că, proiectul „Buna guvernare a comunităților teritoriale: experiența țărilor Vişegrad în planificarea strategică pentru țările Parteneriatului Estic“, este implementat de AO “Euroregiunea “Nistru”, cu suportul Fondului Vișegrad și Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos în regiunea Vinița, Ucraina și Republica Moldova. În cadrul proiectului, implementat în perioada 2017-2018, au avut loc treninguri de instruire, vizite de studiu în țările grupului Vișegrad (Polonia, Cehia, Ungaria și Slovacia) și au fost elaborate strategii de dezvoltare pentru cele 14 comunități-pilot participante în proiect. La final a fost elaborat Ghidul metodologic privind elaborarea strategiilor de dezvoltare a comunităților.
Citește: Vizită de studiu în ţările Grupului de la Vişegrad (II)