Atelierul COMUS a ajuns şi la Soroca

0
24

În Republica Moldova a avut loc cel de-al doilea atelier de formare a actorilor locali implicaţi în implementarea proiectului COMUS – “Strategii urbane ghidate de comunitate în orașe istorice”, sprijinit de Uniunea Europeană și Consiliul Europei.

Activităţile din 11 mai s-au desfăşurat la Chişinău, iar a doua zi participanţii au continuat atelierul la Soroca, oraş pilot în Republica Moldova unde se implementează proiectul dat. “Atelierul are ca obiectiv dezvoltarea capacităţilor profesionale pentru actorii locali şi autorităţi, în domeniul dezvoltării urbane şi conservării integrate a patrimoniului, ne spune Dumitriţa Efremov, expertă COMUS. Ne dorim crearea unei strategii de dezvoltare integrată a patrimoniului cultural întregit, cu referire la monumentele de arhitectură şi spaţiile publice cu importanţă emblematică”.

150516-OdN-668_AEV1621.jpg

Patruzeci de persoane din 9 oraşe ale Armeniei, Georgiei, Ucrainei, Belarus şi Republica Moldova, în special autorităţi şi funcţionari, s-au perfecţionat în crearea unei strategii de dezvoltare integrată a patrimoniului cultural urban. Echipa din Soroca a fost reprezentată de arhitectul oraşului Grigore Guţu, specialistul în patrimoniu a Secţiei Cultură şi Turism Tamara Coşciug şi Şefa Serviciului Proiecte Investiţionale a Consiliului Raional Soroca, Tatiana Robu. Coordonatorul local COMUS, Grigore Guţu ne-a declarat după încheierea celor două zile de perfecţionare că activităţile au fost utile. “Este un proiect care nu ne dă peştele pregătit, ci ne învaţă cum se face undiţa, cum curăţim peştele, cum să-l prăjim şi servim la masă. În cazul dat “peştele” este promovarea patrimoniului din teritoriu prin capacitatea de identificare a grupurilor de persoane din societate ca administraţia publică locală, presa, societatea civilă şi agenţii economici, pentru ai implica în acest proiect. Sperăm că prin aplicarea în proiectul dat, ce va avea o strategie bine determinată, se va deştepta pe viitor şi societatea în întregime”.

150516-OdN-667_AEV1620.jpg

Beneficiarii au fost instruiţi de expertul Consiliului Europei, Demir Hakan şi al Uniunii Europene, Philip Stein. Oraşul nostru a servit exemplu pentru testarea acţiunilor şi metodelor de planificare inovatoare, ce vor avea la bază conservarea patrimoniului istoric şi arhitectural. Totodată s-a menţionat faptul că proiectul nu se limitează strict la monumentele de patrimoniu, acestea mai degrabă vor avea servi ca factor “în creșterea atractivității, a prosperității și a calității vieții pentru comunitate”.

 


Articolul precedentDiacov şi Voronin — câte o bilă albă, iar Dodon şi Usatâi — mai multe bile negre!
Articolul următorCimitirul nou — un proiect îngălbenit în mape
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.