Cimitirul nou — un proiect îngălbenit în mape

0
65

251-OdN-090216logo_rubricaCriza locurilor disponibile pentru înmormântarea răposaţilor în cimitirele din Soroca nu este un subiect nou. Acesta însă este tot mai acut cu trecerea timpului, iar rezolvarea se tot amână de la un primar la altul. Deşi autorităţile orăşeneşti şi raionale din anii ’90 au prevăzut situaţia şi, pentru a o evita, au creat un plan al celui de-al patrulea cimitir în Soroca, cimitirul există doar pe hârtie.

În 1997, Guvernul a emis o Hotărâre (nr. 141 din 20.02 1997) prin care 22,4 ha teren ce aparţinea Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură Soroca urma să treacă în gestiunea Primăriei or. Soroca pentru construcţia cimitirului. Până în prezent însă, planul unui nou cimitir tot plan rămâne. Mai mult, terenul prevăzut în acest scop de autorităţile de pe timpuri nu mai poate fi utilizat pentru construcţia cimitirului, pentru că… aparţine Primăriei Cosăuţi. În timp ce autorităţile orăşeneşti caută soluţii, creştinii se indignează că răposaţii sunt înmormântaţi unul peste altul.

„Din informaţia pe care o deţin, la cimitirul din microraionul Bujărăuca nu mai sunt locuri, într-un alt cimitir din dealul Sorocii mai sunt pentru o perioadă de jumătate de an cel mult, ne informează Mihail Grabciuc, viceprimarul or. Soroca pe probleme de infrastructură. Eu acum mă ocup de problema cimitirului. Am propus ca în partea de deal a oraşului, pe o parcelă de până la 6 ha, lângă cimitirul evreiesc, să fie amenajat un cimitir pentru creştini. Comunitatea evreiască este de acord, cu condiţia de a despărţi cimitirele printr-un gard. Dar deocamdată nu am nicio reacţie de la nimeni”, mai spune domnul Grabciuc.

Ex-primarul Elena Bodnarenco, care la rândul ei a încercat să rezolve problema, menţionează: „Oraşul Soroca nu prea are pământuri libere. Avem 40 ha teren de rezerva, dar este teren agricol și doar schimbarea destinației costă circa 3 milioane de lei. Este o bucata de pământ la cimitirul evreiesc, ne-am înțeles cu Societatea Evreiască că împărțim terenul cu un gard, dar asta va fi o soluție temporară — pe 3-5 ani. Prin judecată, Primăria Soroca a încercat să-şi redobândească terenul alocat prin Hotărâre de Guvern pentru construcţia noului cimitir”.

Grigore Guţu, arhitectul oraşului, ne-a făcut o incursiune în istoria „noului cimitir”. „Prin 1988, autorităţile de pe atunci au emis o argumentare de calcul privind necesitatea terenului pentru noi locuri de înmormântare şi că le trebuie acel sector. Iar în ’89-90 a fost adoptată decizia şi există Hotărârea Comitetului executiv raional şi cea a primăriei. A urmat o Hotărâre de Guvern prin care sectorul de 22,4 ha din fondul silvic este transmis primăriei pentru construcţia cimitirului oraşului Soroca, la o distanță de 2,8 km, conform tuturor normativelor. De aceea a şi fost selectat acel sector. Pe parcursul timpului a fost făcut proiectul de către Moldocomunproiect pe acele timpuri, instituţie de stat. În anul 2008 l-am actualizat. Cu părere de rău, din consecinţe necunoscute, sectorul respectiv din gestiunea noastră a fost scos, a fost scos şi din gestiunea Ocolului Silvic şi transmis primăriei comunei Cosăuţi, neavând nici un temei juridic ca să-l treacă… Consiliul raional l-a transmis către comuna Cosăuţi, la împroprietărirea masivă, inginerul cadastral al raionului pur şi simplu l-a inclus în listă şi el automat a trecut la ei în gestiune”, susţine arhitectul.

Victor Golub, locuitor al or. Soroca:

În Soroca trebuia demult un cimitir municipal, pentru că în cimitirele existente se fac înmormântări în același loc deja a 3-a sau chiar a 4-a oară, ceea ce contravine credinţei noastre ortodoxe. Mă refer la cimitirul din regiunea Bujărăuca şi cred că şi celălalt cimitir e tot în aceeași situaţie”.

banner-ro-12

Specialiştii primăriei consideră că acest fapt s-a întâmplat fie din cauza unei erori umane sau a fost o acţiune intenţionată în favoarea comunei Cosăuţi. Încercările de a dobândi dreptul asupra terenului menţionat au eşuat.

„Au fost adresări în toate instanţele, inclusiv la Oficiul Cadastral Teritorial şi la instanţa de Judecată, rezultatul — zero. Fiecare se dă cu spatele la gard, motivând că mai este nevoie de un document sau altul. Noi rămânem pe poziţii, având documentul organului statal, Hotărârea Guvernului care ne-a transmis nouă în gestiune sectorul dat, pentru construcţia cimitirului, dar totodată nu putem face nicio acţiune pentru că suntem puşi într-o situație îndoielnică făcută de nu ştiu cine”, mai spune domnul Guţu.

Cei din primăria Cosăuţi se apără şi spun că terenul le aparţine legal.

“A fost o hotărâre de judecată, primăria noastră s-a judecat, şi primăria Cosăuţului a câştigat judecata cu primăria Soroca. Pentru că e teritoriul nostru şi primăria Cosăuţi a vrut să şi-l ea. Acum terenul este pe teritoriul primăriei Cosăuţi, dar aparţine Întreprinderii pentru Silvicultură Soroca”, ne-a comunicat Mihai Zagaevschi, inginer funciar în comuna Cosăuţi.

Pentru a înţelege mai bine situaţia creată, i-am solicitat un comentariu domnului Ruslan Coşeru, şef al Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru al Consiliului raional.

„Hotărârea de Guvern nr. 141 din 20.02.1997 a fost emisă mult mai înainte, prin care, la propunerea Comitetului executiv raional Soroca, au fost transmişi din folosinţa funciară a Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură Soroca primăriei or. Soroca 22,4 ha pădure. Tăierea fondului silvic trebuia să fie efectuată de către Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură şi terenul trebuia transmis prin act de la ÎS pentru Silvicultură Soroca (la momentul acela gestionara era Moldsilva) la primăria Soroca, dar lucrul acesta nu s-a realizat. În anul 2002 au fost delimitate terenurile care au rămas în proprietatea statului, adică în fondul silvic şi în fondul de rezervă al unităţilor administrativ-teritoriale. Suprafaţa nominalizată, de 22,4 ha, a rămas în fondul de rezervă al primăriei comunei Cosăuţi, pentru că nu avea tangenţă cu hotarele oraşului Soroca”, a menţionat specialistul.

382-OdN-090316disclaimer-ro


Articolul precedentAtelierul COMUS a ajuns şi la Soroca
Articolul următorMihai Mâţu a fost ales Preşedintele partidului “Platforma Demnitate şi Adevăr”, filiala Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.