Astăzi întreaga lume sărbătoreşte Ziua Mondială a Curăţeniei. Această zi se doreşte a fi o conştientizare şi o reamintire a faptului că protejarea mediului înconjurător trebuie să reprezinte un stil de viaţă, nu doar un eveniment în sine. Ziua Mondială a Curăţeniei a fost stabilită în 1993 de Organizaţia Naţiunilor Unite, în parteneriat cu organizaţia Clean Up the World.
Sărbătoarea are scopul de a inspira şi a îndemna comunităţile să cureţe, să îmbunătăţească şi să protejeze mediul prin realizarea de acţiuni care pot varia de la igienizarea unor zone, plantarea de arbori şi arbuşti, la proiecte referitoare la conservarea apei şi a energiei. Ziua Internaţională a Curăţeniei încearcă anual să ne amintească fiecăruia dintre noi că un mediu curat este un mediu sănătos.
În perioada 23 septembrie — 23 noiembrie 2016 în Republica Moldova se organizează . În acest scop, autoritățile publice locale vor organiza acțiuni de salubrizare și amenajare a localităților, lichidarea gunoiștilor neautorizate, salubrizarea fâșiilor și zonelor de protecție a resurselor acvatice, amenajarea depozitelor existente de deșeuri conform cerințelor sanitare și ecologice, efectuarea lucrărilor de curățire și amenajare a terenurilor din spațiile verzi și fâșiile forestiere de protecție, plantarea arborilor și arbuștilor.
Starea mediului înconjurător depinde de fiecare dintre noi, ne afectează în mod direct sănătatea noastră. Este nevoie de mai multă atenţie şi de mai multă responsabilitate din partea fiecărui cetăţean pentru a trăi într-un mediu curat, pentru a respira aer curat, pentru a bea apa curată şi pentru a putea folosi condiţiile de viaţă pe care ni le oferă natura. Respectă-ţi dreptul la un mediu curat!
Maria Bencheci,
Inspecția Ecologică Soroca