19 noiembrie – Ziua Internațională a Bărbatului. Speranța lor de viață
Pe 19 noiembrie este marcată Ziua Internațională a Bărbatului. Această zi are ca scop promovarea egalității de gen, încurajarea sănătății și bunăstării bărbaților, precum și abordarea problemelor specifice cu care se confruntă aceștia în lumea modernă, transmite stiri.md.
Potrivit Biroului Național de Statistică, 1,2 milioane dintre cetățenii R. Moldova sunt bărbați. Astfel, 90 de bărbați reveneau la 100 de femei. Conform autorităților, în 2022, s-au născut 13.910 de băieți, iar speranța de viață la bărbații moldoveni este mai mică la bărbați – 67,1 de ani, față de cea la femei – 75,7 de ani. Vârsta medie la prima căsătorie a bărbaților din R. Moldova este 29 de ani, mai mare comparativ cu cea a femeilor – 26 de ani.
Ziua Internațională a Bărbatului a fost propusă pentru prima dată în 1992 de către profesorul Thomas Oaster de la Universitatea Missouri – Kansas City din SUA. Cu toate acestea, ideea unei sărbători dedicate bărbaților a fost întâmpinată inițial cu rezistență și scepticism.
A fost nevoie de mai mulți ani pentru ca această inițiativă să câștige popularitate și să fie adoptată în mai multe țări din întreaga lume.
Data oficială de sărbătorire a Zilei Internaționale a Bărbatului a fost stabilită pe 19 noiembrie. Această dată a fost aleasă pentru a se alinia cu Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, care este sărbătorită în aceeași perioadă, mai exact pe 20 noiembrie. Scopul acestui aliniament este de a sublinia importanța relației dintre bărbați și copii și de a promova rolul pozitiv pe care bărbații îl pot juca în creșterea și educarea copiilor.
Ziua Internațională a Bărbatului este sărbătorită în peste 60 de țări pe 19 noiembrie. Printre țările care marchează această zi se numără Statele Unite, Australia, Canada, Regatul Unit, India, Uruguay, Jamaica, Ghana, Elveția, Malta, Italia, Irlanda, China și multe altele.