Arderea vegetației uscate afectează solul

0
27
Foto: IGSU

DIRECȚIA SITUAȚII EXCEPȚIONALE MUN. SOROCA VĂ INFORMEAZĂ !!!

      Statistica incendiilor din ultima perioadă demonstrează că în raionul Soroca se înregistrează un număr sporit de arderi necontrolate ca urmare a acțiunilor de igienizare a terenurilor, precum și aprinderii ilicite a vegetației uscate. Deja de la începutul anului curent au fost înregistrate 46 de intervenții dintre care 10  intervenții, la lichidarea focarelor de ardere a vegetației uscate fiind afectate suprafețe considerabile de teren.

În unele cazuri, cetățenii ard miriștile, resturile menajere ori vegetația uscată, fără a asigura supravegherea, în lipsa măsurilor de apărare împotriva incendiilor, în condiții de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea șoproanelor locative, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării, anexele acestora, precum și masive forestiere, înregistrându-se pagube mari, totodată având un impact negativ asupra mediului ambiant.

Pentru evitarea producerii arderii necontrolate în perioada dată, Direcția Situații Excepționale mun. Soroca se adresează cu un apel la cetățeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor: nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt; nu utilizați focul deschis la o distanță mai mică de 50 m față de clădiri, instalații, materiale sau substanțe combustibile; nu lăsați focul deschis fără supraveghere; nu aruncați mucul de țigară, chibrituri aprinse sau materiale care mocnesc în vegetația uscată; respectați modul stabilit de colectare, păstrarea și transportarea a resturilor vegetale; cetățenii să se adreseze la primării în ceea ce  privește planificarea zilelor și locurilor special amenajate pentru adunarea resturilor menagere și vegetației uscată din localitate; supravegheați în permanență copiii și interziceți jocul acestora cu surse care ar putea provoca incendii (chibrituri, brichete etc.); la depistarea focarelor de ardere apelați la numărul de telefon 112, și după posibilitate intreprindeți măsuri de lichidare a arderii, respectînd măsuri de securitate, sau părăsiți locul arderii acoperind gura și nasul cu o țesătură umedă.

STIMAȚI CETĂȚENI! Respectând măsurile de prevenire a incendiilor, Vă protejați viața și bunurile materiale. ÎN CAZ DE SITUAȚII DE URGENȚĂ, APELAȚI LA NUMĂRUL DE TELEFON 112!!!

Igor BRIGHIDIN,

șef adjunct al DSE mun. Soroca, locotenent colonel al s/intern

                                                                                                          

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.