Ziua Mondială fără tutun
În fiecare an, Organizația Mondiala a Sănătății (OMS) și parteneri săi marchează la 31 mai Ziua Mondială fără tutun,pentru a reflecta și accentua asupra riscurilor pentru sănătate asociate consumului de tutun și de a susține politici eficiente de reducere a consumului de tutun sub orice formă și ce pot face oamenii din întreaga lume pentru a-și revindeca dreptul la sănătate și la o viață sănătoasă pentru generațiile viitoare.
OMS îndeamnă țările să îi ajute pe consumatorii de tutun si renunțe, oferind sprijin, servicii, politici și taxe care permit oamenilor să renunțe. Consumul de tutun este responsabil pentru 25% din totalul deceselor provocate de cancer la nivel global. Fumatul, de asemenea, afectează grav femeile însărcinate, provocând nașteri premature și greutate mica a copilului la naștere. La copiii nou-născuți crește riscul apariției sindromului morții subite a sugarului.
Motivele pentru a renunța la fumat: tutunul afectează aspectul exterior aproape imediat; amenință sănătatea prietenilor și a familiei; compromite sănătatea și viața; reduce fertilitatea; afectează sistemul respirator; frânge inimi; cauzează peste 20 de tipuri de cancer; dăunează văzului și auzului; dăunează copiilor.
În Republica Moldova, din anul 2016 este instituit Serviciul de consiliere și tratament pentru renunțarea la fumat. Linia verde de renunțare la fumat tel.: 080010001.
Maria Cernopâscaia, medic igienist la CSP Soroca