Andrei Spânu: Contractul cu MGRES este o decizie care aduce stabilitate, previzibilitate și preț mai bun la electricitate

0
131
În ultima perioadă am avut negocieri complicate cu reprezentanții Tiraspolului și am ajuns la o înțelegere care asigură țara cu electricitate. Prețul la electricitate în urma acestei înțelegeri ar urma să scadă, scerie pe pagina sa de Facebook, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu.
  Oameni buni, războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu s-a încheiat. Criza energetică riscă să devină și mai acută. Iarna este de abia la început. Suntem responsabili de soarta a milioane de oameni și avem datoria să asigurăm toți cetățenii, familiile, bătrânii cu lumină și căldură la prețuri cât mai mici. Vreau să înțelegem acest lucru. Prioritatea sunt oamenii.
Semnarea contractului cu MGRES este o ieșire rațională din situație, o decizie care aduce pentru țara noastră stabilitate, previzibilitate și preț mai bun la electricitate. Astăzi, spre exemplu, în orele de vârf, prețul la energia electrică pe bursele europene (inclusiv România) a trecut de 700 EUR. Țara noastră nu își poate permite un astfel de cost al electricității.
Ce avem:
Pentru prima dată din ultima perioadă, ne-am angajat ca să avem această înțelegere pentru următoarele 4 luni, decembrie – martie. În acest sens, putem considera la această etapă, că în această iarnă vom avea energie electrică mai ieftină pentru toată țara.
– Am redus considerabil riscul de deconectări masive din cauza bombardamentelor Rusiei împotriva Ucrainei. Inclusiv acum câteva ore în urmă, când asupra Ucrainei au fost lansate rachete, nu s-au înregistrat deconectări masive de energie. În caz contrar, toată țară rămânea pentru cel puțin câteva ore fără electricitate.
– Mai multă producere în interiorul țării generează mai multă stabilitate a sistemului electroenergetic. Spitalele, școlile, grădinițele, agenții economici trebuie să funcționeze în regim normal.
Am obținut reducerea tarifului. Azi, Comisia Situații Excepționale a dispus revederea tarifului chiar din luna decembrie.
– Este obligația noastră ca cetățenii Republicii Moldova de pe malul stâng la fel să aibă energie electrică, căldură și gaz. Deciziile politicienilor trebuie să ofere soluții umane, pentru toți cetățenii țării noastre.
– În condițiile războiului din Ucraina și a crizei energetice în Europa, am obținut premisele unei situații de liniște și previzibilitate în țară. Nu ne putem juca la masa de negocieri cu sorțile a sute de mii de oameni.
 Dragi cetățeni, am auzit în ultimele zile multe critici și cuvinte urâte aruncate în adresa mea, în adresa acestui guvern. Multe din aceste atacuri au venit din partea oponenților politici și din partea unor oameni plătiți să semene instabilitate în țara noastră, dar am văzut și mulți oameni pe care îi consider de bună-credință care și-au expus opinia. Înțeleg supărarea oamenilor și îmi cer scuze pentru că nu am reușit să ofer toate detaliile acestor decizii din prima zi. Știu că trebuie să iau decizii grele și complicate. Știu că nu am cum, indiferent de ce voi decide să fiu înțeles de toți. Anume de aceea prioritatea mea, a Guvernului, e să fim alături de oameni, să ne asigurăm că avem energie la preț accesibil și să venim cu compensații acolo unde este nevoie. Înțelegerea la care s-a ajuns în aceste zile e una care economisește mulți bani pentru cetățenii noștri.

  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentLa Soroca, a nins aproape ca-n povești, dar de mâine se încălzește
Articolul următorULTIMA ORĂ: În trei zile vom avea noi tarife la energia electrică
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.