Există unele alimente care, datorită caracteristicilor sau compoziției lor, nu sunt potrivite pentru procesul de congelare. Prin urmare, congelarea lor implică nu numai modificări ale texturii și aromei, ci și posibile probleme de sănătate pentru noi și familia noastră.
Primele pe listă sunt ouăle în coajă. Când sunt înghețate, gălbenușul și albușul se dilată, ceea ce poate face ca coaja să se spargă și, în consecință, să aibă o textură cauciucoasă la dezghețare. Dacă vrem totuși să congelăm ouăle, trebuie să separăm gălbenușurile de albușuri și să le depozităm în pungi potrivite pentru congelare.
Care sunt alimentele pe care să nu le congelezi niciodată
Pe lista cu alimentele pe care să nu le congelezi niciodată sunt incluse și legumele crude bogate în apă, cum ar fi castraveții și salata verde. În acest caz, problema este că nu îngheață corespunzător deoarece în timpul procesului de congelare structura celulară este deteriorată din pricina cristalelor de gheață formate. Prin urmare, aceste legume își pierd textura atunci când sunt dezghețate.
Pe ultimul loc, cartofii cruzi. Cartofii nu trebuie congelați fără a fi pregătiți în prealabil datorită conținutului ridicat de apă. Când este înghețată, apa din compoziție se transformă în cristale de gheață, care pot rupe celulele și pot face ca cartoful să aibă o textură neplăcută și moale atunci când este dezghețat. Se recomandă să fie fierți înainte de a fi puși la congelator.
Ce trebuie să știi
Odată fierți, trebuie să lăsăm cartofii să se răcească până ajung la temperatura camerei pentru o perioadă scurtă de timp. Pentru a evita proliferarea bacteriilor, nu este indicat să îi lăsați mult timp afară, mai ales în lunile de vară. Apoi, îi punem la frigider sa fie foarte reci inainte de a le congela.
Este de preferat să folosiți pungi de congelare care să permită eliminarea cât mai mult aer posibil înainte de sigilare, deoarece acest lucru va ajuta la menținerea calității cartofilor congelați.