ALEG INFORMAT. Componența următorului Parlament va fi aleasă după un sistem electoral nou

0
87

Informație mai calitativă și elemente inovative pentru cititorii Observatorului de Nord

Redacția Observatorul de Nord, cu suportul financiar al Ambasadei Statelor Unite, implementează proiectul ”Dezvoltarea instrumentelor media pentru site-ul observatorul.md și ziarul ”Observatorul de Nord”. Scopul proiectului este dezvoltarea și îmbunătățirea calității conținutului în ziar și pe site-ul ziarului, creșterea transparenței, a pluralismului de opinii, diversității și calității informației difuzate.

Pe durata proiectului, redacția își propune să realizeze mai multe activități, printre care informarea cetățenilor despre noul sistem electoral și pregătirile pentru alegerile parlamentare; organizarea dezbaterilor electorale pentru a familiariza cetățenii cu drept de vot despre intențiile și programele electorale ale candidaților; mediatizarea pregătirii și desfășurării alegerilor locale din 2019; transmisiuni live de la ședințele APL; instruirea tinerilor la scrierea unei știri, realizarea fotografiei etc. și încurajarea lor la scrierea articolelor pe teme actuale pentru tineri și comunitate.

Fiți cu ochii pe Observatorul de Nord!

 

La următoarele alegeri parlamentare, care vor avea loc la 24 februarie 2019, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot vor alege parlamentarii conform noului sistem electoral. Proiectul de lege privind sistemul mixt de vot a fost adoptat la 20 iulie 2017.

Reforma electorală a fost promovată de democrați și socialiști. Legea privind sistemul electoral mixt a fost votată de 74 de deputaţi şi promulgată de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Potrivit noului sistem de vot, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid în circumscripție națională, iar ceilalți 51 — în circumscripții uninominale într-un singur tur.

Circumscripțiile uninominale: raionul Soroca împărțit în două

La 7 noiembrie 2017, Guvernul Republicii Moldova a aprobat harta circumscripțiilor uninominale. Astfel, vor fi create 51 de circumscripții, dintre care 46 de circumscripții — pe teritoriul Republicii Moldova din dreapta Nistrului (dintre care 11 în capitală și două în autonomia găgăuză), iar alte 2 circumscripții vor fi create în regiunea transnistreană, pentru localitățile Camenca, Rîbnița, Dubăsari, Grigoriopol, Slobozia, municipiul Tiraspol și Tighina. Cetățenii RM din diasporă vor putea vota la una dintre cele 3 circumscripții care vor fi constituite în afara țării: una pentru Asia și CSI, una pentru Europa de Vest și una pentru Statele Unite și Canada.

Circumscripția uninominală or. Soroca are numărul de ordine — 7. Potrivit informațiilor publicate de Comisiei Electorale Centrale, 65197 de alegători sunt incluși pe listele de alegători în circumscripția nr. 7 or. Soroca.

Nu toate localitățile din raionul Soroca însă fac parte din această circumscripție, or granițele circumscripțiilor nu coincid cu cele ale unităților teritorial-administrative. 13 primării din raionul Soroca fac parte din circumscripția uninominală nr. 6, or. Drochia (aceasta include localități din raioanele Drochia, Soroca și Dondușeni) cu 65739 alegători incluși pe listele de alegători.

Este vorba de localitățile și comunele: Holoșnița, Șeptelici, Șolcani, Băxani, Bădiceni, Cremenciug, Dărcăuți, Visoca, Oclanda, Iarova, Tătărăuca Veche, Rudi.

 

Candidații pentru fotoliul de deputat

Jumătate dintre deputații viitorului Parlament vor fi aleși pe liste de partid, așa cum s-a întâmplat până acum, când în Moldova funcționa sistemul de vot proporțional. Altă jumătate dintre deputați vor fi aleși în circumscripții uninominale, câte un deputat pentru circumscripție fiind înaintați de partide sau independent.

Totuși o persoană poate candida concomitent pe lista de partid și pe lista circumscripției uninominale.

Ca să fie înscris pentru o circumscripție uninominală, candidatul care aspiră la fotoliul de deputat trebuie să prezinte o listă cu semnăturile susținătorilor în număr de minim 500 sau maxim 1000 de persoane. Persoanele care își pun semnătura pentru un candidat trebuie să fie cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot, adică cu vârsta de cel puțin 18 ani, domiciliați în circumscripția uninominală în care vrea să se înregistreze candidatul.

CEC informează că pentru a stimula participarea femeilor în alegerile parlamentare, autoritățile au simplificat procedura, astfel încât candidatele vor prezenta liste cu un număr mai mic de susținători: minim 250 și maxim 500.

Totodată, candidații pentru circumscripțiile constituite peste hotarele țării, precum și cele din stânga Nistrului, pot prezenta semnături de la cetățenii care votează la oricare dintre cele 51 de circumscripții din țară.

Parlamentul Republicii Moldova se alege prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, pentru un mandat de patru ani.


Articolul precedentȘedința Consiliului Raional al Tinerilor
Articolul următorSorocencele sunt îndemnate să participe la Academia de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.