“Album de cusături populare româneşti din Bucovina şi Basarabia de Nord” — expus la Cimișlia

0
233

O expoziție din Soroca va fi accesibilă și pentru publicul din Cimișlia. Recent, Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca a prezentul la Cimișlia expoziția “Album de cusături populare româneşti din Bucovina şi Basarabia de Nord”, a cărei autoare este Pelaghia Elena Leancă (Ungureanu), o soroceancă îndrăgostită de ornamentele tradiționale, pe care le-a adunat pentru urmași.

La Cimişlia s-a adus o colecţie de un “Album de cusături populare româneşti din Bucovina şi Basarabia de Nord“, care a fost cules de Pelaghia Elena Leancă în perioada interbelică. Pelaghia Elena Leancă s-a născut în Basarabia, în satul Dărcăuţi, judeţul Soroca, la 2 mai 1915. În 1929, a fost admisă elevă, cu bursă, la Şcoala Normală de Fete «Maria Voichiţa» din Cernăuţi (1930 — 1938). Pe parcursul anilor de şcoală, Pelaghia Elena Ungureanu a realizat un “Album de cusături populare româneşti din Bucovina şi Basarabia de Nord”.
După ce au fost expuse la Soroca, lucrările au ajuns la locuitorii raionului Cimișlia.

La expoziţia găzduită de Muzeul de Istorie, Artă și Etnografie din oraşul Cimişlia s-au adunat zeci de oameni interesaţi de artă şi cultură. Toţi au rămas impresionați de astfel de modele unice şi deosebite de cusături, care se regăsesc pe portul popular caracteristic zonei de nord a Țării. “Aceste modele sunt minunate. Nu am mai întâlnit astfel de ornamente. Sunt şi eu pasionată de cusut ornamente populare pe ie şi chiar mă inspir de la aceste exponate frumoase. Ele sunt nişte comori care trebuie păstrate”, zice Viorica Zaporojan… Larisa Grădinaru, specialist Secţia raională de Cultură, Tineret şi Sport din raionul Cimișlia, menţionează: ”Scopul colaborării între muzee este de a promova muzeul şi de a face schimb de experiență. Muzeele sunt în diferite zone şi pentru a ne dezvolta popularitatea este nevoie să fim uniţi. Pentru a nu fi uitată istoria neamului şi pentru a o păstra în continuare, trebuie să facem mai des astfel de expoziţii cu valori culturale”… Directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca, Nicolae Bulat, a menționat: “Muzeele au un patrimoniu. Spre exemplu, muzeul din Soroca are 28000 de exponate. Muzeele au anumite lucrări pe care pot să le prezinte în alte muzee, mai ales acestea din provincie. Prin aceste acțiuni activăm viaţa locală, trezim societatea, îi chemăm la muzeu să vadă diferite lucruri interesante. Ceea ce am adus aici, la Cimişlia, este o colecţie de ornamente originale pentru acei care şi-ar dori să coase o ie. Între colaborarea noastră cu muzeele s-a format o relaţie foarte bună cu colegii şi schimburi de experienţă”.


Pe timpuri, în perioada sovietică, era interzis să se poarte costume naţionale, cei care îndrăzneau să le îmbrace erau tratați ca naționaliști. Astăzi, noi deja scoatem anonimatul din trecut, îl valorificăm, îl ţinem în palme şi îl promovăm pentru generaţiile prezente și viitoare. Expoziţiile sunt pentru a-i educa pe cetăţenii noştri şi pentru a-i învăța să prețuiască valorile culturale şi istorice pe care le avem. Directorul Muzeului din Cimișlia, Alexandru Bulat, a avut un mesaj de mulţumire pentru oaspeţi: “Ne-aţi respectat şi ne-ați onorat cu prezenţa, pentru aceasta aş dori sa vă mulţumesc că ne sunteți alături, susţineţi cultura şi vă place frumosul. Cu toţii cunoaştem că arta şi cultura sunt purtătoare de cuvânt ale civilizației. Şi nu în ultimul rând, trăiască prietenia dintre Nord şi Sud!”, a menționat Alexandru Bulat.
Expoziţia ”Album de cusături populare româneşti din Bucovina şi Basarabia de Nord” va fi prezentă la Muzeul de Istorie, Artă şi Etnografie din Cimişlia timp de o lună. Apoi lucrările vor fi expuse şi la Muzeul de Istorie şi Etnografie din oraşul Orhei.

text și foto: Doina Purici, studentă FJȘC USM, stagiară


Articolul precedentSorocenii pierd din nou, iar racovițenii urcă pe podium
Articolul următorFOTOGRAFIA ZILEI: La Vasilcău se cunoaște istoria…
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.