În ultima perioadă, la nivel mondial cel mai discutat subiect este legat de campaniile de vaccinare care au început deja în mai multe țări. Și în Republica Moldova, în ultimul timp, se discută tot mai intens despre vaccin. Pentru că primul lot de vaccin împotriva virusului COVID-19 urmează să ajung la Chișinău în această lună și va fi dat startul campaniei de imunizare, apar tot mai multe întrebări despre preparat, etape de vaccinare și proces. Pentru început vor ajunge 24.570 doze de vaccin Pfizer/BioNTech și 264.000 doze produse de Oxford/AstraZeneca.
Mai jos puteți găsi răspunsuri oferite de Ministerul Sănătății la cinci cele mai frecvente întrebări despre vaccinul împotriva COVID-19:
Republica Moldova a solicitat acoperirea a 50% din populație cu doze de vaccin anti-COVID-19 prin intermediul COVAX, dintre care 20% oferite gratuit și 30% prin intermediul mecanismului de partajare a costurilor cu prețuri preferențiale, acordate Republicii Moldova. Cea mai importantă sursă de asigurare a țării cu vaccinuri anti-COVID-19 va fi platforma COVAX, fiind un mecanism internațional supravegheat de cele mai importante autorități de sănătate din lume. Republica Moldova va beneficia de vaccin anti-COVID-19 și prin intermediul donațiilor din partea statelor partenere. La moment, Republica Moldova va beneficia de o donație de circa 200.000 de doze de vaccin din partea României. Primele loturi de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Este vorba despre 24.570 doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și 264.000 doze produse de Oxford/AstraZeneca. MSMPS a recepționat confirmarea livrării vaccinurilor din partea platformei COVAX, la data de 30 ianuarie. Republica Moldova va recepționa gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20% din populație. Ulterior, țara noastră va procura prin intermediul COVAX vaccinuri la un preț preferențial. De asemenea, în baza necesităților de vaccin anti-COVID-19 a Republicii Moldova și odată cu mărirea disponibilității vaccinurilor anti-COVID-19 la nivel global, Republica Moldova va negocia achiziționarea vaccinurilor anti-COVID-19 direct cu producătorii.
Care sunt etapele campaniei de vaccinare?
Campania națională de vaccinare va avea 3 etape, acestea fiind stabilite în baza disponibilității vaccinurilor anti-COVID-19 în Republica Moldova:
Etapa I, disponibilitate foarte limitată a vaccinului (vaccinarea se va efectua la 1-10% din populația totală).
Etapa II, pe măsură ce oferta de vaccin crește, dar disponibilitatea rămâne limitată (vaccinarea se va efectua la 11-20% din populația totală a țării).
Etapa III, când oferta de vaccin atinge o disponibilitate moderată (vaccinarea se va efectua la 21-50% din populația totală a țării) și vaccinarea altor categorii din populația generală, care nu au fost acoperite anterior.
Este obligatorie vaccinarea anti-Covid-19?
Vaccinarea anti-Covid-19 este gratuită și nu este obligatorie, dar este una dintre cele mai bune soluții pentru a reduce din riscul de a face o formă de boală severă.
Copiii și adolescenții tot vor fi vaccinați?
Actualmente, sunt acceptați pentru vaccinare doar copii cu vârsta de la 16 ani, în cazul administrării vaccinului Comirnaty (Pfizer) și copiii de la 18 ani, în cazul administrării vaccinului Moderna. Este important ca vaccinurile COVID-19 să fie temeinic testate la copii, deoarece nu putem presupune că vor acționa la fel ca și în cazul adulților. Acest lucru este foarte important, deoarece copiii nu sunt afectați în același mod de infecția cu COVID-19.
Persoana care dorește să fie vaccinată, o poate face indiferent de timpul trecut după suportarea bolii. Vaccinul administrat persoanelor ce au suportat boala în forma asimptomatică nu duce la dezvoltarea reacțiilor adverse. În studiile clinice, a fost încurajată înrolarea persoanelor recent trecute prin boală pentru a putea supraveghea posibilitatea apariției reacțiilor adverse. Persoana care a fost infectată cu COVID-19, dezvoltă o imunitate de scurtă durată care poate varia între 3-6 luni, în funcție de forma bolii suportate, iar vaccinarea împotriva infecției COVID-19 dezvoltă o imunitate cu durată mult mai îndelungată și stabilă. Autoritățile de sănătate, responsabile de procesul de certificare a vaccinurilor anti-Covid-19, nu recomandă testarea persoanelor la Covid-19 sau testarea la prezența anticorpilor înainte de vaccinare, acest lucru nu va influența cu nimic acțiunea vaccinului, ci doar va încetini procesul de vaccinare. Respectiv, atât persoanele care au dezvoltat o formă asimptomatică, cât și persoanele care au trecut prin infecția Covid, sunt eligibile pentru vaccinare. Aceasta nu este o practică nouă. De exemplu, vaccinurile împotriva rujeolei, varicelei și rabiei sunt administrate chiar și atunci când o persoană deja a fost infectată. În confirmarea celor spuse, în cadrul studiilor clinice realizate pentru vaccinul Pfizer, au fost incluse persoanele care au avut Covid-19, cele care nu au fost infectate și persoanele care au primit virusul în timpul studiului. Niciuna dintre aceste categorii nu a prezentat probleme post-vaccinare. Iar specialiștii nu au din acest motiv oarecare îngrijorări referitor la eficiența vaccinului. (SURSA: tv8)