Află la ce oră sosește Focul Haric de la Ierusalim în Republica Moldova în această seară

0
332

În seara aceasta, Focul Haric, de la Ierusalim va sosi în Republica Moldova, fiind adusă de reprezentanții Mitropoliei Basarabiei și ai Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove.

O delegație a Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove se află în Țara Sfântă. În acest an, lumina va fi adusă de Episcopul Ioan de Soroca, spre deosebire de anii precedenți când responsabilitatea revenea Mitropolitului Vladimir.

Focul Haric va ajunge în jurul orei 20:00 în piața catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” din Chișinău, unde Mitropolitul Vladimir va distribui Sfânta Lumină ierarhilor, preoților și tuturor credincioșilor prezenți.

De asemenea, o delegație a Mitropoliei Basarabiei va ajunge pe Aeroportul Internațional Chișinău, unde va distribui focul haric clericilor, credincioșilor și altor oficialități din cadrul Mitropoliei Basarabiei. Aceștia, la rândul lor, vor transmite Sfânta Lumină părinților protopopi și preoților din parohiile afiliate.

Aceasta marchează al 22-lea an consecutiv în care Focul Haric este adus în țara noastră.

Semnificația Focului Haric

Focul haric este „Lumina Sfântă”, considerată de creștinii ortodocși a fi minunea care se petrece, în fiecare an, la Biserica Sfântului Mormânt, din Ierusalim, în Sâmbăta Mare, înainte de Paște.

În fiecare an, în Sâmbăta Mare, la Ierusalim, patriarhul grec, urmat de patriarhul armean și de episcopul Bisericii Copte, împreună cu clerul, merg de trei ori în jurul Sfântului Mormânt, intonând imnuri religioase, după care se citește rugăciunea „Pogorârii Sfintei Lumini”. După această procesiune, patriarhul intră singur în Sfântul Mormânt. În acest timp, adunarea cântă „Doamne miluiește” până când Focul haric, o lumină albastră, care iese din Mormânt, coboară și aprinde candela „cea neadormită”, de la care patriarhul aprinde 33 de lumânări legate laolaltă, împărțind apoi Lumina Sfântă celor din biserică.

Potrivit crestinortodox.ro, această lumânare este simbolul Învierii, al biruinței vietii asupra morții și a luminii lui Hristos asupra întunericului păcatului.

De-a lungul timpului, aprinderea focului haric a dat naștere mai multor speculații. În timp ce pentru unii credincioși, lumina sfântă este un miracol, alții consideră că nu este decât o reacție chimică.

 


Articolul precedentHărțuirea sexuală online a femeilor. Ce pârghii de apărare au?
Articolul următorFuncţia ascunsă a telefoanelor iPhone. Butonul care te ajută enorm la calcule, habar nu aveai de el

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.