A început recoltarea la sfecla de zahăr. Cum a fost anul pentru această cultură?

0
121

Startul a fost bun, recoltarea se lasă cu provocări. La început de vară, sfecla de zahăr promitea recolte frumoase pentru anul acesta. A răsărit bine, nu au fost vânturi, umiditate a avut suficientă pentru a se dezvolta, lucrările agrotehnice au fost efectuate în termeni optimi. Din cauza temperaturilor de până la +40 de grade din luna august și a lipsei de precipitații de la sfârșit de vară, sfecla, însă, are de suferit acum, în prag de recoltare. Starea culturii diferă în funcție de regiune. În raioanele unde au mai fost precipitații, s-a început recoltarea.

Am început recoltarea de pe acum pentru a reuși să ne încadrăm în timp, să nu ajungem în iarnă cu sfecla nerecoltată. Zilele acestea, combinele lucrează pe câmpurile noastre de la Fălești, Celacul Nou și la Ocnița, Naslavcea. Se recoltează câte 900 de tone de sfeclă pe zi în ambele sectoare. Randamentul la hectar este în jur de 40 de tone la hectar.

În aceste regiuni a plouat și calitatea sfeclei este bună, trebuie să fie bună în producere. Zaharitatea este la nivelul de 16,6 – 17% Recolta este transportată la fabrica de la Drochia. Totodată, am început și producerea. Per general, putem spune că anul este unul mediu pentru cultura de sfeclă de zahăr, a declarat pentru AGROMEDIA, Victor Hropotinschi, administrator Agro-SZM, Südzucker Moldova.În raioanele unde nu au căzut precipitații, fermierii spun că nu pot să înceapă recoltarea. Din cauza lipsei acute de umiditate, sfecla de zahăr a avut foarte mult de suferit.

Este încă greu să estimăm ceva. Seceta ne-a afectat tare mult. A rămas sfecla fără umiditate, ca un burete. Nu știu în alte părți, dar la noi, dacă nu plouă nu știu cum o vom recolta. Dacă nu are umiditate, este dificil să o recoltezi, sfecla nu poate trece prin combină. Asta este în prezent, dar sperăm să plouă, să-și revină sfecla și să o recoltăm, ne-a spus Ion Babără, fermier din raionul Drochia.

Sfecla de zahăr este o cultură care are nevoie de o cantitate mare de apă pentru a se dezvolta corespunzător și a da randamente bune la hectar. Astfel, în lipsa unui sistem de irigare, în condițiile climaterice din țara noastră, devine din ce în ce mai complicat să fie cultivată.
În ultimii ani, s-a înregistrat și o scădere a suprafețelor însămânțate cu această cultură. Cu toate acestea, în sezonul 2022-2023, fermierii parteneri ai companiei „Sudzucker Moldova”, în 2023, au însămânțat cu sfeclă de zahăr o suprafața cu circa 15% mai mare decât anul trecut. Autoritățile au promis că vor încuraja agricultorii să cultive sfecla prin programe de subvenționare, deocamdată, nu au fost anunțate astfel de decizii.

Articolul precedentPolițiștii din Soroca promovează siguranța în școli
Articolul următorRaioanele Soroca și Florești sunt printre cele mai bune la trecerea de la patentă la activitate independentă
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.