Astăzi, când creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Sfântul Andrei, este marcat și începutul iernii și startul sărbătorilor de iarnă.
Cel mai vârstnic dintre Apostoli, Sfântul Andrei se bucură de o cinstire deosebită pe teritoriul neamului românesc. După Înălțarea Domnului, Andrei a mers să predice Evanghelia, iar atunci când apostolii au tras la sorți, lui i-au revenit ținuturile din jurul Mării Negre și Mării Marmara, teritorii pe care în prezent se află Turcia, România şi Bulgaria. Sfântul Apostol Andrei este cel care a propovăduit creștinismul anume pe teritoriile geto-dacice. De aceea, Sfântul Apostol Andrei este considerat încreștinătorul şi ocrotitorul neamului românesc. În acest sens, există numeroase mărturii, precum Peștera Sfântului Apostol Andrei, Izvorul Sfântului Apostol Andrei, colinde și cântece populare și multe alte dovezi.
Altfel, numele Andrei vine din greacă și înseamnă bărbăție, curaj, voință și neînfricare. În această zi, își sărbătoresc onomastica toți acei care poartă numele Andrei sau derivate din acesta.
Și dacă sărbătoarea Sfântului Andrei dă start sărbătorilor de iarnă, acestea se vor încheia de Bobotează.