Ion BABICI: ”Din data de 12 iulie noi suntem în slujba cetățenilor, indiferent pentru cine aceștia au votat pe data de 11 iulie”

0
421

Interviul nostru

Scorul extraordinar obținut de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile parlamentare anticipate i-a permis formațiunii să aibă 63 de mandate în viitorul legislativ. Printre acei care următorii 4 ani vor face legea în Republica Moldova, la propriu, este și domnul Ion Babici, liderul local al PAS-ului, consilier municipal ales pe listele partidului. Unul dintre cei mai activi reprezentanți ai societății civile din teritoriu a obținut o performanță care, cu siguranță, îi va marca viața de mai departe, iar „Observatorul e Nord” este prima sursă mass-media care îi solicită un interviu în postura de deputat.

  • Domnule Ion Babici, astfel de interviuri încep cu mulțumirile de rigoare adresate celor care au pus umărul la succesul comun și, implicit, aș vrea să profitați și Dvs. de ocazie și să mulțumiți… cui?
  • Voi profita, bineînțeles, și voi mulțumi tuturor colegilor și susținătorilor PAS care au pus umărul, în diferite ipostaze, la obținerea acestui rezultat de-a dreptul istoric. Avem o echipă minunată, formată din peste 40 de persoane, împreună cu care am mers în toate satele raionului Soroca, și nu o singură dată, dar de trei ori, cel puțin. Ne-am întâlnit cu mii de oameni și am răspuns la mii de întrebări. Personal cred că m-am întâlnit în această campanie cu peste 1000 de alegători. Mulțumesc și lor pentru susținere, precum mulțumesc și celor care au votat pentru alte partide, pentru spiritul de cetățean și pentru că nu au fost indiferenți de ceea ce se întâmplă în jurul lor. Mulțumesc pentru ajutorul dezinteresat acordat în campanie de membrilor locali al PLDM, în frunte cu domnul doctor Mihai Mâțu. Nu în ultimul rând, mulțumesc celor patru primari care ne-au susținut în această campanie, și anume Ion Chiriac (Iarova), Oleg Rozimovschi (Dărcăuți), Vitalie Munteanu (Rublenița) și Radion Pădure (Holoșnița).
  • Nu luați asta ca o profeție, dar făcând cunoștință cu lista PAS-ului pentru anticipate, am zis (am și martori) că Ion Babici va deveni deputat, chiar dacă erați pe locul 49, pe urmă pe 47. Îmi dădeam seama că cineva de pe locurile din față va merge în guvern și că partidul va avea cel puțin 40-42 de mandate. Realitățile însă au fost peste așteptări, or 63 de mandate pentru un partid de dreapta înseamnă ceva la care încă o să medităm multă vreme… Apropo, Dvs. v-ați așteptat să fiți printre „norocoși”?
  • Îmi este greu să răspund la această întrebare, fiindcă risc să fiu învinuit de lipsă de modestie. Să zicem așa: analizele făcute zilnic de mine și de echipă ne permiteau să visăm frumos. Ba mai mult, după întâlnirile cu alegătorii ne-am dat seama că în multe localități vom avea un scor bun spre foarte bun, undeva la cota de 70 la sută. Printre localitățile care ne insuflau speranță vreau să numesc satele Schineni, Vărăncău, Slobozia-Vărăncău, Slobozia-Cremene, Visoca, Rublenița, Vasilcău, Nimereuca și altele. Vreau să zic că și orașul promitea un rezultat bun, lucru confirmat de rezultatele finale — numai într-o secție de votare concurenții noștri au avut un rezultat mai bun. Fiți de acord, pentru municipiul și raionul Soroca un astfel de rezultat explică multe lucruri. Pe de altă parte, altfel nici nu poate fi atâta timp cât am vizitat orice colțișor al raionului, atâta timp cât pe zi vizitam nu mai puțin de șase sate.
  • În campanie ați avut ceva altercații sau neînțelegeri cu concurenții, vi s-au pus bețe în roate, ați fost provocați sau, dimpotrivă, ajutați de cineva?
  • Despre cine ne-a ajutat am spus mai sus, iar despre fenomene negative nu-mi amintesc, poate și pe motiv că umblând prin sate nu am prea întâlnit concurenți care să se ocupe de campania electorală. Pot număra pe degete satele unde am întâlnit un alt partid care să facă agitație. Probabil, aceștia au utilizat alte metode, inclusiv mai puțin ortodoxe, pentru a ajunge la inima/stomacul alegătorului. Ulterior am aflat că au fost astfel de cazuri, dar eu nu vreau să pun accentul pe ele — să se ocupe instituțiile care trebuie să o facă.
  • Domnule Babici, partidul pe care îl reprezentați a promis oamenilor schimbarea și venirea unor vremuri mai bune. Din numeroasele întâlniri cu alegătorii care sunt, în opinia lor, schimbările la care se așteaptă?
  • În primul rând, vreau să accentuez faptul că oamenii nu se mai lasă manipulați ca înainte. Majoritatea absolută din ei au înțeles că au fost trădați și amăgiți de unii politicieni și erau gata să-i sancționeze pe aceștia. Chiar dacă televiziunile lui Dodon au făcut totul pentru a schimba accentele și a ne arăta pe noi doar în culori sumbre, acest lucru nu le-a reușit. Oamenii au discernământul de a face propriile concluzii și de a nu se lăsa manipulați. Să zicem, peste tot eram întrebați cum a fost posibil ca după atâtea cuvinte murdare aruncate unul în altul a fost creată o coaliție dintre comuniști și socialiști. Sau, multă lume ne întreba cum poate Zinaida Greceanâi să se lăfăiască într-o pensie de zeci de mii de lei, când atâția bătrâni sunt la pragul sărăciei. Sau, de ce Șor încă nu a fost prins și dat pe mâna justiției. În linii mari, cetățenii doresc ceea ce ne dorim și noi, crearea unor condiții decente de trai, salarii și pensii, stabilitate și, bineînțeles, lichidarea corupției ca fenomen care nu ne permite să ne mișcăm înainte.
  • Recent, domnul Igor Grosu a declarat că PAS este gata să învestească guvernul. Înseamnă aceasta că toți membrii cabinetului vor fi de la PAS?
  • Este adevărat că suntem gata de a învesti, cât mai curând, guvernul, dar aceasta nu înseamnă că nu suntem gata să acceptăm oameni competenți și de la alte partide. Dimpotrivă, suntem deschiși în acest sens și domnul Grosu a vorbit despre aceasta.
  • Cetățenii pe când să aștepte începutul schimbării? Nu de alta, dar nu toată lumea are răbdare…
  • Noi ne dorim cât mai degrabă să purcedem la îndeplinirea programului electoral, dar multe depind de Comisia Electorală Centrală și Curtea Constituțională, care urmează să valideze alegerile. În acest context, vreau să spun ceva foarte important: începând cu ziua de 12 iulie noi suntem și vom fi în slujba tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent pe cine au votat pe data de 11 iulie.
  • Odată cu alegerea în funcția de deputat, vă gândiți să schimbați Soroca cu Chișinăul?
  • Nu am astfel de planuri. Iubesc Soroca și viitorul meu este legat de acest oraș pe care îl iubesc. Aici va locui familia mea, aici mă voi întoarce mereu.
  • Și ultima întrebare, domnule Babici. Ne promiteți că nu veți avea secrete în relațiile cu alegătorii și, de câte ori va fi nevoie, veți contacta cu ei prin intermediul Observatorului de Nord? Nu de alta, dar alți deputați soroceni au mers greu „la contact” cu noi, invocând diferite motive…
  • Vin din societatea civilă și înțeleg foarte bine rolul presei ca punte de legătură dintre comunitate și autorități. Cu siguranță, voi fi mereu deschis pentru colaborare și vă mulțumesc că îmi oferiți această oportunitate.
  • Vă mulțumesc pentru interviu.

Ion Babici are o carieră impresionantă în domeniul societății civile. Peste 22 de ani a activat în diverse organizații neguvernamentale din Moldova. Cariera profesională și-a început-o din anul 1992 în cadrul unei întreprinderi agricole din raionul Soroca, avansând până la funcția de Inginer pe procesele grele. Din anul 1997, a avut o experiență de activitate publică în cadrul Primăriei Schineni din raionul Soroca, activând în funcție de specialist în domeniul tineret și sport. În anul 1999, a contribuit la crearea și consolidarea instituțională a unei Cooperative agricole din aceeași localitate, ca urmare a implementării Programului Național ”Pământ”. Din 2001, timp de 3 ani, este angajat la filiala din municipiul Soroca a Centrului Naţional de Asistență şi Informare a Organizațiilor Neguvernamentale ”CONTACT”. În 2003, pune bazele procesului de constituire a Centrului Regional de Asistență şi Informare a Organizațiilor Neguvernamentale ”CONTACT-Soroca”. La fel în anul 2003, contribuie în calitate de cofondator la constituirea Centrului de Resurse pentru Tineret DACIA, iar din 2004 preia conducerea organizației în calitate de director executiv. Pentru rezultatele deosebite în domeniul tineret, în 2009, prin decret prezidențial, este decernat cu Medalia ”Meritul Civic”, iar în anul 2020 primește Premiul Mare la Gala Campionilor ”Champions of Change”, eveniment organizat de LID Moldova cu suportul Fundației Friedrich Naumann. A absolvit în 1992 Colegiul Politehnic din Bălți, obținând diploma de tehnician în domeniul ”Echipamente electrice ale întreprinderilor și a instalațiilor industriale”. În 2016, a finalizat studiile la Universitatea de Stat din Moldova, fiind licențiat în domeniul ”Drept”.

Consemnare Victor COBĂSNEANU

 


Articolul precedentDuminică, cetățenii sunt invitați la vaccinare… în Cetatea Sorocii
Articolul următorÎn care localități din raionul Soroca, nu au ajuns doar câteva voturi pentru a înclina balanța spre alte partide? / INFOGRAFIC
Victor Cobăsneanu
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.