VIDEO: Cetatea Soroca în 50 de fotografii, de „atunci” și de „acum”

0
671

O expoziție fotografică cu genericul „Cetatea Sorocii de atunci și acum” și care conține 50 de lucrări ale maestrului Vadim Șterbate a fost inaugurată astăzi, 12 iulie, în incinta Cetății Soroca. La eveniment au participat, pe lângă jurnaliști și câțiva cetățeni ai municipiului, și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. Să mai menționăm și faptul că expoziția a fost vernisată într-o zi deosebită urbea de pe Nistru or, 521 de ani în urmă, pe data de 12 iulie, s-a produs prima atestare documentară a localității.

Nicolae BULAT, directorul Muzeului de istorie și etnografie din Soroca: Acest eveniment are o semnificație deosebită pentru municipiu, iar meritul cel mare în prima etapă a reconstrucției Cetății aparține Uniunii Europene, care a suportat partea leului din suma totală reconstrucției, dar și inițiativei venite din parte autorităților din acea perioadă, în special a domnului președinte, Mircea Martâniuc. Altfel, muzeul pe care am onoarea să-l conduc este instituția care și-a adus aportul la inaugurarea și desfășurarea acestei expoziții fotografice.

Peter MICHALKO, ambasadorul UE în RM: Este foarte important că acest eveniment are loc chiar în această zi aniversară pentru municipiul Soroca. Mă bucur să revin la Soroca cu acest prilej și mă bucur că la restaurarea Cetății de pe malul Nistrului și-au adus aportul cetățenii UE, ceea ce înseamnă că Republica Moldova este unul din partenerii noștri, care au fost și vor fi susținuți în astfel de proiecte. Felicitări domnului Șterbate pentru această cronică fotografică și noi succese pentru viitor.

Vadim ȘTERBATE, fotograf, autorul colecției: Noi avem un nărav tare urât, ne uităm istoria. Aceasta se vede și după cum votăm. Uităm ce s-a făcut în cetate, uităm cum era fortăreața și cum este, uităm oamenii care au lucrat aici la restaurare, uităm de cei cu sprijinul cărora au fost făcute aceste lucrări, fiindcă majoritatea banilor investiți au fost bani europeni, banii contribuabililor din țările Uniunii Europene. În perioada restaurării veneam și făceam fotografii, mă gândeam că vor prinde bine. S-au acumulat mai multe, și m-am gândit că cele mai bune nu trebuie să fie undeva la mine pe un hard, sau pe o pagină de Facebook, ci prin această expoziție în patrimoniul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca. Undeva unde oamenii să vadă cum s-a schimbat cetatea.

Alexandru CIMBRICIUC, ex-deputat în parlamentul Republicii Moldova: Restaurarea Cetății Soroca face parte din șirul acțiunilor care țin să implementeze în viață prevederile Acordului de Asociere UE-RM. Mă bucur foarte mult că, în postura de deputat în forul legislativ suprem al țării, am pus semnătura pe acesl document de o însemnătatea deosebită pentru destinele republicii. Mulțumi domnului ambasador și, în persoana Domniei sale, tuturor cetățenilor UE pentru ajutorul și sprijinul acordat.

Ana BEJAN, ex-prefect al județului Soroca: Salut prezența domnului ambasador la Soroca și vă mulțumesc pentru aportul considerabil adus de UE la restaurarea Cetății de la margine de Țară. Prin această lucrare, UE a arătat  că Acordul de Asociere și că Europa unită este alături de Republica Moldova și de poporul ei. Ne închinăm în fața cetățenilor europeni, în fața autorităților UE, care prin fapte au demonstrat că RM are un prieten și un sprijin de nădejde.

    Expoziția cu genericul „Cetatea Soroca de atunci și acum”, care face parte din cadrul activităților dedicate Zilei Europei în Republica Moldova conține 50 de fotografii, imprimate cu suportul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, imagini care au surprins procesul de schimbare a fortăreței medievale în timpul restaurării în cadrul proiectului „Bijuterii medievale: cetățile Hotin, Soroca, Suceava” finanțat de Uniunea Europeană.


Articolul precedentPlanifici să călătorești cu pașaportul românesc? Mai multe țărilor europene limitează intrarea cetățenilor români din cauza COVID-19
Articolul următorDupă Brexit, Marea Britanie schimbă sistemul de imigrație
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.