Satul Băxani a găzduit o Conferință științifică în memoria lui Emanuil Gavriliță

0
122

Luni, în satul Băxani s-a desfășurat o Conferință științifică dedicată lui Emanuil Gavriliță, personalitate notorie a Basarabiei de la hotarul secolelor XIX-XX. Evenimentul a fost organizat de Episcopia Bălți (fosta Hotin) a Mitropoliei Basarabiei, Centrul Cultural Român “Constantin Stere” din Soroca, primăria și comunitatea satului Băxani.

Inițial, în biserica cu hramul “Nașterea Maicii Domnului” din satul Băxani a fost oficiată o slujbă de pomenire în memoria lui Emanuil Gavriliță, care a locuit mulți ani în acest sat. Cei prezenți au primit binecuvântarea Preasfințitului Antonie, Episcop de Bălți, apoi s-au îndreptat spre mormântul lui Emanuil Gavriliță și a soției sale Nadejda, aflate în preajma bisericii.

  • Emanuil Gavriliță (18 august 1847 — 10 iunie 1910)
    Emanuil Gavriliță s-a născut în satul Nicorești din județul Soroca. Avocat, jurnalist și om politic, cu studii la Chișinău, Moscova, Viena și Berlin. A înființat o școală și o bibliotecă pentru copiii de țărani în satul Băxani. Susținut de Constantin Stere, a pus bazele ziarului “Basarabia”, care era tipărit la Chișinău între anii 1906-1907. Acest ziar era prima publicație periodică de limba română din Basarabia ocupată de Imperiul Rus.

Conferința științifică „Emanuil Gavriliță — Solomon al Băxanilor” s-a desfășurat în Căminul cultural al satului și a adunat sătenii dornici de a afla mai multe despre marele lor înaintaș. Tema conferinței științifice a fost “Ziarul “Basarabia” — program conceptual al mișcării de eliberare națională în Basarabia”. Cercetătoarea Maria Ișaev-Vieru a prezentat discursul “Basarabia” — prima gazetă moldovenească (română) din Basarabia”, profesoara Ana Bejan, ex-prefect al județului Soroca, a ținut o alocuțiune despre “Emanuil Gavriliță — figură importantă în înfăptuirea Unirii de la 1918”, Nicolae Bulat a vorbit despre “Colaborarea lui Emanuil Gavriliță cu marile personalități ale timpului: Constantin Stere, Ion Pelivan, Sergiu Cujbă și Alexei Mateevici”, iar preotul Ghenadie Pereteatcu, primar al satului, a adus argumente că “Băxani este baștina luptătorilor pentru trezirea sentimentului național”. Protoiereul Valeriu Enache din satul Sadova, raionul Călărași, a vorbit la final despre regretatul Vasile Gavriliță, care, deși nu a fost rudă cu Emanuil Gavriliță, a rămas în memoria celor care l-au cunoscut un om ce “nu s-a obosit să facă bine”.


Articolul precedentUniversitatea Populară de Vară „Constantin Stere” la cea de-a VI-a ediție
Articolul următorVama pregătită să evite aglomerațiile în perioada estivală
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.