Petele ”albe” din trecutul unor socialiști care au făcut parte din guvernarea comunistă

0
83

Compusă, în mare parte, din persoane care au făcut parte din guvernarea comunistă, lista electorală a Partidului Socialiștilor conține unele nume de candidați care s-au remarcat prin activități contestabile, lipsă de transparență sau folosirea neconformă a banilor publici. Asta reiese din profilurile realizate de reporterii Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC), care au investigat fapte din trecutul candidaților. Profilurile complete le puteți găsi pe MoldovaCurata.md, mai jos însă au fost selectate câteva dintre cele mai relevante informații despre candidații PSRM.

Nr. 1 pe lista națională a PSRM, Zinaida Greceanâi, a devenit cunoscută în perioada guvernării comuniste (2001-2009), când a deținut funcțiile de viceministru, apoi de ministru al Finanțelor. Ulterior, în 2008-2009 a condus Guvernul. Anume în acea perioadă presa a semnalat cazuri de secretizare neîntemeiată de către Executiv a mai multor hotărâri prin care din Fondul de Rezervă al Guvernului au fost alocate milioane de lei unor instituții. Potrivit Centrului de Investigații Jurnalistice, care a descoperit acest lucru, nici Ministerul Finanțelor, nici Cancelaria de Stat nu au explicat ce prevedeau acele hotărâri și în ce scop au fost alocați banii, chiar dacă presa le-a cerut să comenteze.

Candidata care a intrat în istorie cu amenințarea că la proteste poliția va trage în copii

Tot secretizată a fost și hotărârea din 15 mai 2008, semnată de Zinaida Greceanâi ca prim-ministru, prin care Guvernul a repartizat ÎS “Combinatul de panificaţie” din Bălţi şi ÎS “Franzeluţa” din Chişinău 9500 de tone de grâu din cele 10 300 de tone donate de Federaţia Rusă şi România ca ajutor umanitar pentru diminuarea consecinţelor secetei din vara 2007. Astfel, au fost discriminați alţi agenţi economici şi susţinute condiţiile de concurenţă neloială.

Un caz care a scandalizat opinia publică în 2009 a fost dosarul companiei ”Oferta Plus”, care a obținut la CtEDO câștig de cauză în procesul cu statul și căreia din buget i-au fost plătite 2,5 milioane de euro. “Unul dintre vinovaţii de această pierdere este Ministerul Finanţelor, condus în acel timp de Greceanâi. Instituţia a refuzat să plătească companiei „Oferta Plus” suma de 20 mln de lei pentru energia electrică livrată instituţiilor bugetare şi a depus o cerere la Curtea Supremă de Justiţie, cerând revizuirea cauzei. (…) Aceste acţiuni s-au dovedit a fi ilegale, în consecinţă, CtEDO a obligat Moldova să plătească datoria statului (Ministerului Finanţelor) către „Oferta Plus”, plus daune morale, materiale şi penalizări, în total – 2,5 milioane de euro”, scriau atunci jurnaliștii Inițiativei Civice Parlament Curat-2009. Tot în timpul guvernării comuniste, Greceanâi, care era prim-ministru, a ameninţat public, la 8 aprilie 2009, că dacă la proteste ”vor fi folosiți din nou copiii pentru a devasta și alte edificii ale statului”, ”jertfele umane va fi foarte greu de evitat, poliția va folosi toate mijloacele pentru apărarea constituționalității Republicii Moldova, inclusiv armele”. Actuala socialistă a devenit deputată pe lista comuniștilor după alegerile din 2010, însă în 2011 a trecut la PSRM, condus de Igor Dodon, și el fost comunist.

Tot din ”trecutul comunist” vine și Valeriu Ciorici, care candidează pe circumscripția nr. 13 Rezina. Fost președinte al raionului Rezina în perioada 2003 – 2010, Ciorici i-a părăsit pe comuniști în 2013 și a aderat la PSRM. Cât a condus raionul, jurnaliștii de investigație au scris mai multe articole în care au arătat cazuri de distribuire neconformă a resurselor publice. De exemplu, în toamna anului 2007, înainte de noile alegeri în Consiliul Raional, Guvernul Tarlev a oferit pentru raionul Rezina o sută de tone de grâu și orz de sămânță, ajutor umanitar pentru susținerea gospodăriilor după seceta din acel an. Conform legislației, sămânța ar fi trebuit repartizată de o comisie raională, în baza propunerilor unor comisii speciale, formate pe lângă primării. În realitate, ajutorul a fost distribuit de conducerea raionului unor agenți economici membri sau simpatizanți ai PCRM, cu scopul de a aduce voturi pentru candidații comuniști în Consiliu, scria ziarul Timpul. Procurorii au intentat pe acel caz patru dosare penale, care au circulat îndelung la Rezina, Bălți, Chișinău și înapoi, ca apoi să fie clasate, re-intentate și din nou clasate. Numele lui Ciorici a figurat, potrivit unui articol din 2012 publicat în ziarul Timpul, și într-o cauză penală, pornită de Procuratură și investigată de CNA. Doi șefi de instituții medicale din raion au primit surplusuri salariale de 50% timp de patru ani, în baza dispoziției președintelui raionului Ciorici. Conform legii, aceste adaosuri le stabilește Consiliul Raional, în coordonare cu Ministerul Sănătății. Încălcarea a fost stabilită când Ciorici era deja vicepreședinte al raionului. Cauza penală a fost însă clasată în iulie 2013, ne-a informat Serviciul Nord al PA.

Alți doi socialiști care au făcut parte din PCRM sunt Ion Ceban și Piotr Pușcari. La fel ca și șefa sa de partid, Ion Ceban, fiind deputat PCRM, a trecut la PSRM-ul lui Igor Dodon, doar că ceva mai târziu – în 2012. După alegerile din 2014, a ocupat puțin timp fotoliul de deputat, apoi a plecat din Parlament, alegând să conducă fracțiunea PSRM din Consiliul Municipal Chișinău. Ulterior, în 2016, când Igor Dodon a devenit președinte, Ion Ceban a plecat la Președinție pentru a fi purtător de cuvânt al șefului statului, dar a vrut să-și păstreze și poziția în Consiliul Municipal Chișinău. Atunci, pentru a soluţiona incompatibilitatea, Ion Ceban a demisionat din funcţia de consilier prezidenţial şi a fost angajat în calitate de secretar al preşedintelui, îndeplinind şi atribuţiile de purtător de cuvânt. Ceban a declarat pentru MoldovaCurata.md că funcţia pe care o deţine este una tehnică, iar juriştii „s-au ocupat de acest lucru”, de aceea nu ştie care a fost procedura de „transformare”.

Piotr Pușcari, candidatul PSRM pe cicumscripția nr. 40 Cimișlia, a făcut parte până în anul 2011 din PCRM, fiind și consilier raional la Basarabeasca. Când ”grupul Dodon” s-a desprins de partidul condus de Vladimir Voronin, Pușcari a trecut la socialiști și a condus organizația teritorială PSRM la Basarabeasca. După alegerile locale din 2015 a devenit președintele raionului, la vârsta de 28 de ani. El a recunoscut atunci, pentru Moldova Curată, că nu avea nici o profesie, întrucât absolvise doar 11 clase, și spunea că intenționa să susțină bacalaureatul.

Pe lista PSRM la alegerile parlamentare figurează și persoane care nu au deținut în ultimii ani funcții publice. Printre aceștia, șahistul Viorel Bologan, oamenii de afaceri Alexandru Jolnaci și Aliona Pilipețcaia, politologul Bogdan Țîrdea etc.

Citiți profilurile candidaților în Parlamentul Republicii Moldova

pe portalul www.moldovacurata.md

(Va urma)

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

CITIȚI PRIMA PARTE A ARTICOLULUI AICI:

Unii candidați socialiști au donat partidului sume mai mari decât veniturile, alții au fost implicați în dosare penale 


Articolul precedentDeputații nu au timp de odihnă – au revenit la muncă…
Articolul următorTentativă de contrabandă cu lenjerie intimă la frontiera moldo-ucraineană
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.