În cadrul evenimentului ,,Deaf Skills Moldova” persoanele cu deficienţe de auz au avut posibilitatea să afle mai multe detalii despre angajarea în câmpul muncii şi ofertele de muncă direct de la angajator. Asociaţia Surzilor din Republica Moldova a creat un ghid, ce, potrivit prim-vice-preşedintelui Asociaţiei Surzilor din Republica Moldova, Natalia Babici, acoperă un gol în comunicarea dintre persoanele cu deficienţe de auz şi angajator, relatează Radio Moldova Actualităţi.
„Acest ghid le vine în ajutor și persoanelor și angajatorilor agențiilor forțelor de muncă care lucrează pentru această categorie de persoane. Este un spot video despre angajator și angajat. Ambele sunt persoane cu deficiențe de auz. Toți angajatorii trebuie să știe că n-au dreptul să-i ignore pe aceste persoane, dar să fie apreciați după capacitățile lor”, a declarat Natalia Babici.
Ministerul Sănătăţii Muncii şi Protecţiei Sociale a elaborat un proiect de lege care prevede angajarea mai uşoară în câmpul muncii a persoanelor cu nevoi speciale. Documentul prevede dezvoltarea serviciilor de reabilitare profesională pentru persoanele cu abilități reduse. Totodată, Agenţia de ocupare a forţei de muncă va avea posibilitatea să presteze servicii de angajare asistată. Legea va intra în vigoare din februarie 2019. „Acest pachet de măsuri prevede oferirea subvenţiilor pentru angajatori în cazul creării sau adaptării locului de muncă pentru persoanele cu abilități reduse. La fel, se vor oferi subvenţii pentru cei care vor să dezvolte, să creeze locuri de muncă în mediul rural şi de asemenea vorbim de noi modalităţi de formare profesională”, a spus Anastasia Ocerentnîi, secretar de Stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale… Potrivit datelor statistice, doar două din zece persoane cu abilități reduse au un loc de muncă.