Profesori instruiți în domeniul Educației Media

0
127

În perioada 17-19 august, un grup de 16 profesori de la diferite instituții de învățământ preuniversitar din Republica Moldova, a beneficiat de instruire în domeniul educației pentru media. Ulterior ei vor preda cursul opțional Educație pentru Media în clasele a VII-a și a VIII-a în anul de studii 2018 – 2019.

După cum informează portalul media-azi.md, timp de trei zile, profesorii au parcurs cele mai importante teme din domeniul educației pentru media, stipulate în curriculum și în manual. Astfel, au discutat despre identificarea știrilor false, rolul imaginii în media, stereotipuri, xenofobie, latura etică a jurnalistului, pericolul manipulării, siguranța online, formele de agresiune online, rolul noilor media, cultura comunicării în spațiul virtual.

Printre profesorii care au participat la instruire este Mariana Ursachi, profesoară la Gimnaziul Schineni.

Mariana Ursachi, profesoară la Gimnaziul Schineni

Scopul acestui curs opțional este de a forma și cultiva capacitățile de valorificare culturală a informației. Suntem în era noilor tehnologii, totul vine foarte rapid, de aceea trebuie să ne adaptăm mai întâi noi, profesorii, ca apoi să ajutăm copiii.

În Cadrul instruirilor am analizat site-uri de știri, link-uri pe care copiii le accesează des. Am învățat cum să le înțelegem, să le verificăm dacă merită să ai încrede în aceste site-uri. De asemenea, am aflat cum să deosebim informațiile de presă veridice de cele false, cum să analizăm care instituții mass-media publică informația corect și care răspândește falsuri. Ulterior tot ce am învățat le vom transmite elevilor care vor opta pentru acest curs”, a menționat profesoara.

Instruirea pentru profesori a fost susținută de Loretta Handrabura, dr. în filologie, conf. univ. la UPS „Ion Creangă”, și Natalia Grîu, consultantă superioară la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Potrivit portalului media-azi.md, programul de instruire a fost realizat în baza curriculumului Educație pentru Media, aprobat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în luna mai 2018, precum și a manualului pentru predarea acestui curs opțional.

Participanții la instruire au menționat că vor depune toate eforturile pentru a preda cât mai captivant acest curs în școală, întrucât disciplina Educația pentru Media își propune să contribuie la formarea unor consumatori de presă conștienți, mai notează sursa citată.

Aceasta este a doua instruire pentru profesori. Recent un alt grup de 16 profesori de la treapta gimnazială a participat la prima instruire în domeniul educației pentru media. Anterior, CJI a pregătit pentru predarea cursului opțional Educație pentru Media în clasele a III-a și a IV-a 71 de învățători de la clasele primare. În anul de învățământ 2017 – 2018 cursul a fost predat în peste 30 de instituții de învățământ din Republica Moldova.

Instruirile sunt organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanţat de USAID Moldova şi implementat de Internews în Moldova. Instruirile au la bază suportul de curs Educație pentru Media, treapta gimnazială (clasele VII-VIII), elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea libertății de opinie în Republica Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu susținerea DW Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania.

Sursa foto: CJI


Articolul precedentMonumentul evreilor omorâți de fasciști, inaugurat după renovare
Articolul următorÎn 27 de ani, am demonstrat un lucru: SUNTEM DE NIMIC!!!
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.