Ana-Maria HALUPNEAC: „Știam sigur: cândva voi ţine și eu propria-mi carte în mâini”

0
196

Soroca este bogată în talente, unele deja afirmate, altele care abia prind aripi și dau mari speranțe. Ana-Maria Halupneac este o soroceancă pasionată de tot ce e frumos: muzică, teatru, poezie… De curând, eleva Colegiului de Arte „Nicolae Botgros” din Soroca și-a lansat prima sa carte de poezii “Perlele sufletului”. Lansarea a avut loc departe de casă, la Buzău. Am decis să întrebăm autoarea de ce s-a întâmplat așa și când are de gând să ofere și sorocenilor poezia sa.





− Ești studentă la arte, din câte cunosc. Nu mă miră alegerea ta, te-am văzut pasionată de teatru, de literatură. Care va fi profesia ta în final?

− Totul e relativ în această viaţă și nu pot afirma cu precizie că o să activez într-un domeniu sau altul, fiindcă nu știu ce oportunităţi vor apărea în drumul meu. Sunt mai multe domenii care mă atrag: filologia, filozofia, istoria, psihologia, managementul, muzica, regia și actoria. Mulţi oameni absolvesc o facultate după care se reprofilează sau activează într-un alt domeniu decât cel absolvit. Totuși, un lucru știu sigur, o să fac mereu doar ceea ce îmi place, iar pasiunile mele treptat vor deveni profesii de bază.


− Crezi că o profesie care ține de creativitate, de artă poate să-ți ofere oportunități de afirmare și o remunerare pe măsură în țara noastră? Sau, poate, planifici să te afirmi în afara țării?

− Ceea ce oferi oamenilor este apreciat și bine plătit dacă garantezi calitate superioară și știi cum să atragi în jurul tău succesul. Sunt actori care joacă în teatre, iar spectatorii vin să privească tot spectacolul doar ca să revadă actorul favorit. Totul e posibil și la noi în ţară, dorinţă să fie! Dar, cine știe?, până la nuntă mai e mult! Nu pot prezice viitorul și cum va fi să decurgă viaţa, însă inimii mele îi place mult pământul strămoșesc.


− Când ai înțeles că nu mai poți ține poezia în suflet și ai început a o așterne pe hârtie?

− Scriu versuri din fragedă copilărie, chiar de la grădiniţă născoceam pe loc câteva rime când venea vorba să-mi felicit educatorii. Am păstrat poezii încă din clasa a 5-a, păcat că pe cele din clasele primare nu le găsesc. Țiu minte că prima mea profesoară, doamna Vera Dubneac, mă încuraja să scriu versuri și m-a învăţat să învăț — o lecţie actuală pe tot parcursul vieţii. Trecând în clasele de gimnaziu la Liceul Teoretic ”Petru Rareș”, am avut parte de profesori de asemenea foarte buni. Orele de limbă și literatura română, alături de doamna profesoară Iavorschi Maria, erau mereu o delectare pentru sufletul meu receptiv. Acum la Colegiul de Arte ”Nicolae Botgros” în acest domeniu au grijă de mine profesoarele Căldare Ala — profesoară de limbă și literatură română și Griţenco Tamara — profesoară de arta vorbirii scenice. Sub îndrumarea lor am fost premiantă a olimpiadelor regionale și a concursurilor cu ecou naţional.


În viaţa mea au apărut oamenii potriviţi la momentul potrivit, oameni care au văzut în mine și versurile mele ceva mai mult decât s-ar fi așteptat de la o adolescentă și uite că au decis să strângă șurubul și să mă facă să muncesc mai mult și să-mi adun ”Perlele sufletului” într-un volum de versuri.


− Povestește-ne, cum a apărut ideea unui volum de poezie?

− Știam sigur că în viitorul îndepărtat, cândva, voi ţine și eu propria-mi carte în mâini. Însă Dumnezeu a dorit ca acel cândva să se întâmple mult mai repede decât aș fi putut să intuiesc. În viaţa mea au apărut oamenii potriviţi la momentul potrivit, oameni care au văzut în mine și versurile mele ceva mai mult decât s-ar fi așteptat de la o adolescentă și uite că au decis să strângă șurubul și să mă facă să muncesc mai mult și să-mi adun ”Perlele sufletului” într-un volum de versuri. Mulţumesc Consiliului Judeţean Buzău, domnului președinte de Consiliu Petre Emanoil Neagu pentru aportul adus la editarea și lansarea cărţii, de asemenea mulţumesc Consiliului Raional Soroca și domnului președinte al raionului Munteanu Ghenadie pentru asigurarea transportului.


− Care sunt subiectele abordate în versuri? De ce?

− Volumul reprezintă salba de perle a sufletului meu. Toate poeziile au ceva specific, evident fapt, deoarece îmi aparţin, unele din ele se aseamănă după structură, tipul de rimă, ritm, însă fiecare în parte conţine o telegramă pe care o transmit cititorilor. Teme des abordate sunt: dragostea, poetul și poezia, durerea poporului, religia, mama, trecerea în nefiinţă. Am o durere în suflet care m-a făcut să mă renasc precum Pasărea Phoenix, aceasta se reflectă în versurile mele fără să vreau.


− Cum s-a creat legătura ta cu România, cu autoritățile buzoiene și de ce o soroceancă lansează cartea în Romania?

− Așa a fost să fie, despre România mi-am făcut impresii pozitive încă de când am fost cu doamna Diana Ciugurenu, președinta Uniunii Scriitorilor Europeni de Limbă Română (căreia îi mulţumesc pentru scânteie), în primăvara aceasta în Ploiești și București, de atunci am simţit că o să mă reîntorc curând. Iar deoarece Consiliul Judeţean Buzău mi-a finanţat editarea cărţii, respectiv și prima lansare a fost acolo. Am avut parte de momente frumoase, am discutat cu oameni de la care am ce învăţa și, spre surprinderea mea, m-am întors nu doar cu cărţile, ci și cu un premiu bănesc pentru care de asemenea mulţumesc. Oamenii în sine atrag în jurul lor oameni de același nivel energetic și intelectual. Vreau să spun că, pe lângă momentul artistic din cadrul ședinţei Consiliului, unde am interpretat câteva piese, textul cărora îmi aparţine, am mai avut ocazia de a sta la o masă rotundă cu domnul Petre Emanoil Neagu și consilierele din Aparatul președintelui, abordând în discuţie diverse teme, și vreau să menţionez că deseori opiniile noastre coincideau. Asta e, nu există coincidenţe în viaţă, totul este dirijat de nivelurile superioare ale sufletului care ne fac legătură cu Dumnezeu!


− Sorocenii care ar vrea să-ți cunoască creația când pot avea această ocazie la Soroca?

− Am de gând să împușc doi iepuri odată, evident că o să o lansez și la Soroca, dar un pic mai târziu, deoarece vreau ca lansarea să fie și proba practică la examenul la unitatea de curs ”regia activităţilor publice”. Pentru lansare vreau să fac ceva deosebit alături de profesorii mei dragi de la catedra ”Regie” a Colegiului de Arte ”Nicolae Botgros” care mă îndrumă și mă susţin în toate. Voi face donaţii bibliotecilor din oraș, colegiilor și liceelor, astfel doritorii vor avea ocazia să se familiarizeze cu creaţia mea.


− Mulțumesc și mult succes îți doresc!

− Și eu vă mulţumesc, iar cu credinţa din suflet toate se realizează!


 


Articolul precedentSorocenii câștigă, dar coboară o treaptă în clasament
Articolul următorMETEO: Revin ploile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.