Vineri a avut loc lansarea oficială a proiectului “Bunicii grijulii”, în incinta Palatului Național “Nicolae Sulac”, la care au fost prezenți Președintele Parlamentului, Adrian Candu, miniștri, conducerea MAI și IGP, reprezentanți ai administrației publice locale din mai multe raioane, liderii proiectului din toate raioanele, directori de școală, șefii inspectoratelor de poliție din țară, precum și partenerii proiectului, oaspeți din Italia.
Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, a menționat că scopul proiectului este de a spori siguranța copiilor atunci când merg în drum spre școala sau acasă. “Vin cu un îndemn pentru ca poliția și societatea civilă să își unească forțele și să călăuzim viitorul copiilor noștri cu înțelepciunea și experiența de viață a bunicilor. Copiii sunt tezaurul ai acestei națiuni, iar bunicii – diamantul. Nu putem tinde spre un viitor sigur fără a valorifica experiența de viață a bunicilor și de a-i implica în viața socială și educarea tinerei generații”, a declarat Cavcaliuc, enumerând motivele lansării serviciului bunicii grijulii în Republica Moldova.
Proiectul dat este rezultatul unui parteneriat dintre IGP și primăria orașului Bolzano, Italia, unde a fost implementată o inițiativă similară.
Excelența Sa, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Italiene în RM, Valeria Biagiotti, a salutat lansarea acestei inițitive: “este o demonstrație a colaborării tot mai intense dintre țările noastre în toate domenile, care se datorează și experienței cetățenilor moldoveni care locuiesc în Italia”.
Astfel, în cadrul evenimentului, echipa bunicilor grijulii a raionului Soroca a fost premiată cu locul II la nivel național, iar în clasamentul inspectoratelor naționale, pentru devotament, profesionalism și implicare activă în implimentarea proiectului, Inspectoratul de Poliție Soroca, a obținut locul III. “Acest fapt, ne dă o imensă motivare pentru dezvoltarea în contunuare în realizarea scopurilor acestui proiect și a spori împreună siguranța copiilor noștri zi de zi, în drumul lor de la domiciliu spre școală”, se menționează într-un comunicat emis de instituție.
Citește și: Bunicii grijulii din Soroca, învață cum să protejeze copiii în drum spre școală
De menționat că, în întreaga țară sunt înregistrați în total în jur de 800 bunici grijulii.
„Bunicii Grijulii”, este un serviciu social inițiat de Inspectoratul General de Poliție, inedit în Republica Moldova, concept pentru a proteja copii de pericolele străzii și diverse incidente, implicând persoanele de vârsta a treia, pe principiul de voluntariat.