Sâmbătă, 26 august, în incinta Palatului de Cultură al orașului Soroca a avut loc lansarea revistei „Zorale Jiuvlea. Istorii de succes ale femeilor rrome”. Această publicație conține istoriile de succes a 10 femei de origine rromă, care au reușit să depășească stereotipurile și prejudecățile la care sunt supuși cei din etnia lor.
La eveniment au fost prezenți oaspeți, care au discutat despre situația dificilă a femeilor în general și a celor rrome în particular. Îmbucurător a fost faptul că la eveniment au participat și reprezentanți ai comunității rrome, reușind să transmită situația adevărată în care se află aceștia. Printre invitați s-au numărat Steliana Codreanu, mediatoarea comunitară a orașului Soroca, Eugenia Railean, consilier raional, Nina Porcescu, cetățean de Onoare al orașului Soroca, asistent medical, Liudmila Ceban, șefa Centrului de Sănătate Soroca, Viorica Guțu, asistent medical în Centrul de Sănătate Soroca, Eudochia Ciumeica, șef-adjunct la gimnaziul din Voloave, Polina Cojocaru, șefa Audit Intern de la Consiliul Raional, Soroca, etc. Reprezentanți rromi au fost Tatiana Preda, Rita Codreanu, Codreanu Racheli, Șarban David, Codreanu Milica și Tatiana Stoian.
Principalele subiecte discutate au fost violența în familie, dar și frica femeilor rrome de a se afirma. De asemenea, s-a discutat despre faptul că mulți din tinerii rromi nu-ți doresc să facă școală sau nu au acces la grădiniță din motive discriminatorii. Pe de altă parte, comunitatea rromă este foarte capabilă, iar copiii dacă și-ar da silința ar obține studiile necesare. Un alt impediment cu care se confruntă etnicii rromi este lipsa actelor, iar aceasta, după cum menționa Liudmila Ceban, șefa Centrului de Sănătate Soroca este o dificultate și pentru oferirea serviciilor medicale, întrucât sunt aproape 20 % de rromi care nu dețin acte de identitate.
Elena Sârbu, jurnalistă de origine rromă, Președinta Platformei Rrome din Republica Moldova, realizatoarea emisiunii televizate „Petalo Romano” de la Moldova 1, redactor șef la radio Patrin, autoarea revistei „Zorale Jiuvlea”, a menționat: „În decurs de un an de zile am mers prin localități, am cules istorii de succes a femeilor de etnie rromă. Am realizat această revistă cu scopul ca oamenii din societatea noastră să ne perceapă nu numai după culoarea pielii, dar să ne perceapă după calitățile profesionale pe care le posedăm, după umanitatea pe care o avem. Și al doilea obiectiv foarte important a fost ca rromii să înțeleagă că educația este cheia succesului. Doar prin educație vom schimba ceea ce înseamnă stereotip”.
„Participând astăzi la o masă rotundă ce ține de lansarea revistei, consider că această acțiune a fost una binevenită. Sunt promotoare și regăsesc femeile rrome în activitatea de toate zilele. Consider că doar în echipă vom reuși să facem ceva frumos atît pentru moldovence cât și pentru femeile rrome,” a opinat Polina Cojocaru, șefa Audit Intern de la Consiliul Raional, Soroca.
„Mulțumesc dnei Polina Cojocaru pentru ajutorul oferit în organizarea acestui eveniment. Întâlnirea de astăzi a fost una reușită. Pe lângă faptul că ne-am cunoscut, am interacționat, ne-am acceptat ideile și principiile fiecărui în parte, iar acest fapt contează. Mulțumesc UN Women pentru susținerea acordată în tot ceea ce am făcut. „Zorale Jiuvlea” se traduce ca femei puternice. Această campanie care a fost inițiată de a distribui revista la nivel local are scopul de a sensibiliza societatea, dar și a inspira femeile să creadă în ele” a mai menționat Elena Sârbu.
Revista a fost realizată în cadrul inițiativei organizației UN Women Moldova. UN Women luptă, respectă, apără și promovează drepturile femeilor.
Alina Baran