O nouă ediţie a festivalului în memoria lui Victor Postolachi (VIDEO)

0
95

La 21 decembrie în Soroca s-a desfăşurat Festivalul–concurs de muzică populară „Victor Postolachi”, care în acest an a ajuns la cea de-a cincia ediţie. Victor Postolachi a fost profesor la Colegiul de Arte din Soroca, instituţie care astăzi poartă numele discipolului său Nicolae Botgros. Activitatea culturală a fost organizată de Secţia Cultură şi Turism a Consiliului Raional Soroca, Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial cu susţinerea Ministerului Culturii.

Pentru participanţi şi spectatori în holul Palatului de Cultură din Soroca a fost improvizată o expoziţie cu fotografii, diplome şi articole din presa vremii despre muzicianul Victor Postolachi. La ediţia din acest an au participat orchestre de muzică populară din raioanele Soroca, Făleşti, Donduşeni, Făleşti, Glodeni şi municipiul Bălţi. Din juriul condus de Nicolae Botgros, au mai făcut parte Diana Dicusarî, Oleg Volontir, Grigore Bucătaru şi Valentin Purici.

Cea mai bună orchestră de muzică populară, din cele care au participat, a fost desemnată orchestra „Barbu Lăutaru” din municipiul Bălţi (dirijor Mihai Verhoveţchi). Pe locul II s-au clasat „Nistrenii” din oraşul Soroca (dirijor Gheorghe Duminică), fiind urmaţi de Orchestra Secţiei Cultură şi Turism Făleşti (dirijor Ion Vicol) – 2000 lei.

Cu menţiuni s-au ales orchestra „Hora Moldovei” din Glodeni (dirijor – Vasile Pogor), „Doina Nistrului” din oraşul Soroca (dirijor Ion Alexei), „Alboteanca” din satul Ţaul, raionul Donduşeni (dirijor Alexandru Znagovan).

Cel mai bun solist instrumentist a fost, conform opiniei juriului, Alexandru Boldesco din orchestra „Nistrenii”, fiind urmat pe locul II de Cristian Savciuc („Nistrenii”) şi Petru Dabija („Barbu Lăutaru”).

Pe locul III la această categorie s-au clasat Cristina Bîrgan („Hora Moldovei”) şi Ghenadie Trifan („Alboteanca)”.

La solişti vocali locul I a rămas fără un câştigător, iar pentru locul II au fost selectaţi Petru Ţurcan „Nistrenii” şi Constantin Ciubotaru (Orchestra din Făleşti). Locul III a fost ocupat de soliştii vocali Grigore Onoico (Orchestra din Făleşti) şi Gabriela Rucşeneanu „Nistrenii”.

Premiul „Simpatia publicului” a fost atribuit grupului de trompetişti de la „Barbu Lăutaru”. Cu menţiuni s-au ales Valeriu Caldare (satul Pârliţa), Stela Cotogoi–Melnic (mun. Bălţi) Margareta Marin (or. Glodeni) Daniel Alexei (or. Soroca) Gabriela Rucşeneanu (or. Soroca) şi Andrei Dumbrăvanu (or. Soroca).

Deşi intrarea a fost gratuită, sorocenii nu s-au prea grăbit să vină la festival, chiar dacă în cadrul galei de premiere Maestrul Nicolae Botgros împreună cu vioara sa a prezentat un recital de excepţie.

 

 


Articolul precedentFii informat cu Observatorul de Nord
Articolul următorCatedra “Arte plastice și decorative” la 25 de ani
Vadim Șterbate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.