La Cosăuți a fost inaugurat un centru multifuncțional (VIDEO/GALERIE FOTO)

0
213

Mare sărbătoare a fost vinerea trecută la Cosăuți, unde a fost inaugurat un Centru multifuncțional destinat persoanelor vârstnice, femeilor și copiilor, care trăiesc în condiții de viață precare din satul Cosăuți, dar și localitățile învecinate. La evenimentul festiv au participat reprezentanți ai administrației publice locale, angajați ai centrului, parteneri, donatori, precum și locuitori ai satului și potențiali beneficiari.

Scopul Centrului multifuncțional “Cosăuți” este prestarea serviciilor primare și specializate pentru depășirea situațiilor de dificultate prin activități de îngrijire, reabilitare și (re)integrare socială a copiilor, cuplului mamă-copil/copii, cât și a persoanelor social vulnerabile (persoane vârstnice, familii, tineri, copii), în baza evaluării necesităților.

“Calitatea unei națiuni este caracterizată prin modul în care aceasta are grijă de bătrânii săi, de copii și de cei care au nevoie de sprijin. Persoanele care vor avea nevoie de susținere într-un moment greu din viață  sunt beneveniți la centru și pot beneficia de serviciile acestuia”, a menționat în discursul său Mihai Mâțu, care a mulțumit tuturor celor care au contribuit ca centrul să fie edificat.

“Administrația publică locală își va împlini misiunea ce ține de acordul încheiat cu centrul multifuncțional. Vor fi oferite 20% din banii publici pentru a asigura activitatea acestuia. Să fie într-un ceas bun” a urat celor prezenți primarul satului Cosăuți, Mihai Gâtlan.

În perspectivă, Centrul va găzdui temporar copiii și mame cu copii. De asemenea, va activa asemeni unui centru de zi pentru beneficiari de diverse vârste, inclusiv maturi, care au nevoie să fie deserviți la domiciliu cu prânz cald. “Asociația Obștească „CONCORDIA. Proiecte sociale” activează în localitatea noastră din anul 2008. Oaspeții și donatorii care au fost în localitatea noastră și au observat că nu suntem indiferenți de ceea ce facem au hotărât ca să înființeze un astfel de centru. Aici vor activa mai multe cercuri, avem idei și multe dorințe”, ne comunică Nina Zagaevschi, directorul Centrului multifuncțional “Cosăuți”.

Plasați la centru urmează a fi patru mame cu copii, opt copii, iar la zi centrul va fi frecventat de peste 20 de elevi și nu numai.

“La centru copilul meu își ocupă util timpul său liber. Acasă este ocupat cu alte lucruri, dar la centru are ocazia să-și dezvolte pasiunea și abilitățile sale. Suntem mulțumiți de această inițiativă”, spune Valentina Borfotin, mamă a opt copii.

“Suntem foarte bucuroși că acest centru s-a deschis. Avem mulți copii care ar dori să participe în cadrul cercului nostru de creație. Pe listă avem vreo 37 de copii de la școala din sat, care vin la centru după ce finisează lecțiile. Le place mult la noi”, ne-a mărturisit Marina Golovatîi, educatoare.

Întrebați în ce activități interesante sunt implicați, copiii ne-au răspuns : “croșetăm, coasem, facem copaci cu ajutorul mărgelelor și altele”. “Ne ocupăm cu multe lucruri, iar lucrările noastre sunt adunate grămadă în cadrul unei expoziții. Imi place la cerc, pentru că am ocazia să învăț multe lucruri noi”, a spus Cătălina, elevă a clasei a VII-a.

În cadrul Centrului se vor presta următoarele servicii sociale: serviciul social „Plasament Temporar pentru Copii în Situație de Risc”, serviciul social „Centrul Maternal”, serviciul social „de zi pentru persoane social vulnerabile (copii și tineri în situație de risc)”, serviciul social „Îngrijire socială la domiciliu”.

Potrivit Ludmilei Jardan, specialist Relații Publice, Marketing și Fundraising din cadrul AO „CONCORDIA. Proiecte sociale”, activitățile de bază ale centrului cuprind pregătirea prânzului pentru 16 de beneficiari, îngrijire la domiciliu pentru 20 persoane social vulnerabile, planificarea și implementarea activităților de învățare și petrecere a timpului liber pentru 20 copii, planificarea și implementarea activităților de petrecere a timpului liber pentru persoanele vârstnice, construirea serelor și amenajarea grădinii, adiacente centrului social.

Centrul multifuncțional „Cosăuți” face parte din proiectul „Pentru părinții noștri” dezvoltat și implementat de A.O. „CONCORDIA. Proiecte sociale” cu suportul financiar al donatorilor din Austria: Land Vorarlber, Land Oberösterreich, Land Tirol.


Articolul precedentDin Soroca la Bruxelles
Articolul următorUn nou caz de infectare cu Hepatită virală A, depistat la Racovăț

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.