Există varietăți de crizanteme care pot rezista peste iarnă în sol și altele care nu pot supraviețui afară. Cel mai bine este să căutați soiuri care tolerează bine iarna în aer liber. În general, doar plantele cu flori mari și frunze mari nu pot ierna în sol deschis. Majoritatea soiurilor cu flori mici rezistă bine iernii chiar și fără acoperire.
Grădinarii cu experiență recomandă pregătirea florilor pentru iarnă doar atunci când acestea au înflorit complet și rămâne doar partea uscată. Atunci, tulpina poate fi tăiată, lăsând pe suprafață cioturi de aproximativ 10 cm.
Dacă nu știți dacă soiul poate supraviețui iernii, toamna, înainte de apariția temperaturilor constante de 0°C, planta trebuie dezgropată. Lopata nu trebuie introdusă aproape de rădăcină, deoarece crizantema dezvoltă un sistem radicular ramificat care poate ajunge la 20 cm de tulpină.
Tulpina trebuie ruptă, iar rădăcina pusă într-un recipient mare, adăugând pământ, apoi mutată în pivniță. Nu trebuie udată sau acoperită rădăcina cu pungi. Crizantema are nevoie de o iernare uscată.
Pe durata iernii, trebuie să verificați starea plantei. Dacă solul din ghiveci devine prea uscat, se pot pune câteva mânuțe de zăpadă sub plantă.
O altă metodă de iernare a crizantemelor este în sera din policarbonat. Dacă planta crește în ghiveci, acesta trebuie îngropat în pământ până la marginea ghiveciului. Părțile verzi trebuie tăiate și rădăcinile acoperite cu crengi de brad și saci de zahăr.
În martie, ghivecele trebuie aduse într-o încăpere cu o temperatură de 8-12°C. După apariția lăstarilor tineri, aceștia pot fi tăiați și înrădăcinați.
Unii grădinari acoperă rădăcinile plantelor pentru iarnă cu un strat de mulci de 10 cm, folosind compost, turbă sau crengi de la arbori foioși după tăiere.
Cum se poate cultiva crizantema?
Crizantemele anuale se înmulțesc prin semințe, iar cele perene, predominant prin metode vegetative: divizarea tufei sau prin butășire.
Rădăcinile crizantemelor îmbătrânesc rapid, așa că pentru o înflorire bogată, tufele trebuie întinerite. Primăvara devreme, se pot tăia mulți butași pentru a obține plante noi sau la fiecare 2-3 ani tufa trebuie divizată.
Cum să creșteți răsadurile de crizanteme din semințe?
Semințele de crizanteme pot fi mici sau de dimensiuni medii, în funcție de soi. Semănatul poate începe la mijlocul lunii februarie.
Pentru plantare, se poate folosi pământ de grădină, amestecat cu humus, vermiculit, nisip. Recipientele pentru plantare trebuie să aibă orificii de drenaj.
Semințele se seamănă răsfirat, în sol umed. Semințele de dimensiuni medii se acoperă cu un strat de sol de 1-2 mm. Semințele mici se seamănă la suprafață, fără a fi acoperite cu pământ. Apoi se stropesc cu apă.
Partea superioară a recipientului se acoperă cu sticlă, capac sau pungă. Primele răsaduri apar după 5-7 zile.
Răsadurile se repică după o lună, adâncindu-le în pământ până la primele frunze.
Cum obțineți crizantema din butași?
Butașii se taie de la tufa-mamă, fiecare având 7-10 cm. Înainte de înrădăcinare, frunzele inferioare se îndepărtează. Pentru o mai bună prindere, butașii se pun timp de 24 de ore în apă cu un preparat de stimulare a rădăcinilor sau se scufundă în pudră de „Cornevin” și se plantează imediat în pământ.
Deasupra butașilor, se creează un efect de seră – acoperindu-i cu o pungă sau capac timp de 10-15 zile și plasându-i într-o încăpere caldă.
Butașii se înrădăcinează în 2-4 săptămâni. După 2-3 săptămâni, plantele tinere pot fi fertilizate cu uree.
Plantele tinere se plantează la locul permanent când vremea devine stabilă și caldă. Se recomandă să faceți transplantul în zilele înnorate.
Când trebuie divizate tufele de crizanteme?
Tufele de crizanteme perene se divizează fie la sfârșitul toamnei, după ce au înflorit, fie la începutul primăverii, când apar primii lăstari. Grădinarii cu experiență recomandă această procedură primăvara.
Pentru aceasta, planta trebuie scoasă complet din pământ. Rădăcinile se separă, iar fiecare parte se plantează separat. Dacă solul este uscat, trebuie udat. La nevoie, tufele pot fi acoperite pentru iarnă.
Cum se plantează toamna o tufă adultă de crizantemă?
Majoritatea grădinarilor cumpără crizanteme pentru plantare toamna. Dacă acestea sunt achiziționate înflorite, florile trebuie îndepărtate. Toate părțile superioare – tulpinile și frunzele – trebuie tăiate, iar la plantare se folosesc doar rădăcinile cu muguri.
Pentru plantare se pregătește un sol afânat, amestecând pământ de grădină cu o cantitate mică de turbă și humus.
La plantare, rădăcinile trebuie îngropate puțin mai adânc decât erau în locul anterior. După plantare, se udă. În toamnele uscate, udarea trebuie continuată până la îngheț.
Recomandări:
- Pentru plantarea crizantemelor, alegeți o zonă însorită.
- Îngrijirea crizantemelor include udare, ciupire, fertilizare și transplantare.
- Există multe soiuri de crizanteme care pot rezista peste iarnă fără acoperire.
- Crizantemele se înmulțesc atât prin metode generative, cât și vegetative.
- Atât soiurile perene, cât și cele anuale pot fi ușor cultivate din semințe.
- Crizantemele se pot înmulți prin butași primăvara devreme.
- Este mai ușor să obțineți o crizantemă nouă prin divizarea unui tufiș adult.
- Florile cumpărate toamna pentru plantare în grădină trebuie să aibă partea superioară tăiată, lăsând doar rădăcinile sub pământ pentru iarnă.